Unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi au preluat modelul primăriilor şi consiliilor judeţene, care, de ani buni, acordă ilegal sporuri funcţionarilor publici. Grădiniţia cu program prelungit nr. 16 din municipiul Tecuci a fost pusă la zid de Camera de Conturi Galaţi, în urma unui control efectuat de către inspectorii instituţiei la nivelul unităţii de învăţământ, la începutul anului trecut.
Conducerea Grădiniţei cu program prelungit nr. 16 a acordat sporuri ilegale angajaţilor unităţii de învăţământ, după bunul plac, fără a avea o bază legală în acest sens, prejudiciul estimat de către inspectori ridicându-se la 280 de milioane de lei vechi. Angajaţii unităţii de învăţământ au încasat, conform raportului întocmit de către Camera de Conturi, spor pentru condiţii vătămătoare de stres şi suprasolicitare nervoasă, de până la 15% din salariu, şi spor de 10% pentru caracterul penibil al muncii prestate de către personalul de îngrijire. „S-au efectuat plăţi/cheltuieli de personal neprevăzute de legislaţia în vigoare şi/sau fără respectarea prevederilor legale, reprezentând spor pentru condiţii vătămătoare de stres şi suprasolicitare nervoasă şi vizuală/spor de calculator de până la 15% din salariul de bază lunar (ianuarie 2009 - aprilie 2010), spor de 10% pentru caracterul penibil al muncii prestate de personalul de îngrijire (ianuarie-aprilie 2010). Entitatea nu a efectuat reevaluarea activelor fixe corporale, în conformitate cu prevederile legale (...) Ordonatorul terţiar de credite nu a dispus actualizarea normelor interne privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv, respectiv nu a dispus detalierea obiectivelor controlului prin liste de verificare (check-lists) pentru fiecare operaţiune cuprinsă în cadrul specific al entităţii publice şi nu a instituit registrul privind operaţiunile prezentate la viza de control financiar preventiv”, se arată în raportul întocmit de către Camera de Conturi Galaţi.
Conducerea unităţii de învăţământ este obligată acum, conform raportului Camerei de Conturi, să recupereze banii pe care angajaţii Grădiniţei nr. 16 i-a încasat ilegal, timp de doi ani de zile. „Veţi stabili întinderea prejudiciului rezultat din acordarea către angajaţi a unor drepturi salariale fără bază legală şi documente justificative (spor pentru condiţii vătămătoare de stres şi suprasolicitare / de calculator, spor condiţii penibile, gradaţie de merit), inclusiv a foloaselor nerealizate prevăzute de actele normative în vigoare şi veţi lua măsurile legale în vederea recuperării acestuia”, au dispus inspectorii Camerei de Conturi.
Directorul unităţii de învăţământ nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere.