24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pro şi contra achiziţiilor centralizate în sănătate
Pro şi contra achiziţiilor centralizate în sănătate
Proiectul privind achiziţiile centralizate de medicamente sau materiale sanitare ori aparatură medicală este în discuţie în aceste zile. E clar că va fi mai eficient economic, dar cei care îl promulgă va trebui să se gândească să aleagă şi ceva eficient clinic.
„Cred că în această situaţie preţurile de achiziţii vor merge în jos, deci este, din acest punct de vedere, o idee bună. Asta deoarece una e să achiziţionezi o cantitatea mai mare şi alta e să cumperi una mai mică. Totul va ţine însă şi de noi, de faptul că trebuie să facem comenzile clare, corecte şi în timp, astfel încât să nu apară întârzieri deoarece ştim cu toţii că o astfel de procedură presupune timp. Pe noi poate ne va degreva de o serie de probleme, ce vor fi preluate la nivel de minister”, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Părerile sunt împărţite. Dacă nimeni nu poate contesta economia ce se poate face prin achiziţii centralizate, clinicienii atrag atenţia că, atunci când se va lua în calcul tipul de medicament ce va fi achiziţionat, trebuie să se aibă grijă şi asupra eficienţei acestora şi să se aleagă medicamentul cu cel mai bun preţ, care însă face bolnavul bine în cel mai scurt timp.
„După părerea mea, acest proiect are şi lucruri bune şi lucruri rele. Lucrurile bune indiscutabil se leagă de valoarea mai mică de achiziţie a unui medicament sau a unor aparaturi medicale, deoarece am înţeles că aceste achiziţii centralizate se vor face nu doar pentru medicamente. Una e să cumperi 5.000 de flacoane şi alta e să cumperi 5 milioane de flacoane, dau un exemplu. Aşa că, din acest punct de vedere, achiziţia centralizată e un lucru bun. În schimb, nu pot să fiu de acord, asta nu ştiu în ce măsură are sau nu importanţă, cu altceva. Experienţa clinică ne arată că nu toate medicamentele, chiar dacă pe hârtia lor sau etichetă se scrie că au o anumită substanţă chimică sau anumite substanţe mai bine zis, sunt la fel. În enciclopedia britanică este citat clar un exemplu. S-au controlat peste 130 de medicamente care aveau aceeaşi substanţă activă şi s-a demonstrat că între ele există o diferenţă enormă, de speriat pentru noi, medicii, între ele. Diferenţele apăreau între cantitatea de produs activ din ele, între puritatea medicamentelor, între excipienţi sau în ceea ce priveşte modul de dizolvare. Atunci când se va face o licitaţie centralizată mă gândesc că preţul va fi drept criteriu de bază. Dacă va fi aşa, ne putem trezi că primim medicamente despre care noi, din experienţa noastră clinică, ştim că nu le folosim. Nu o să le refuzăm, vor fi în farmacia noastră, dar dacă ştim că există alte medicamente, care pot face bine pacientul într-un termen mai scurt, astfel încât el să nu mai fie nevoit să stea mai mult în spital, probabil că îi vom arăta pacientului alternativele”, a precizat dr. Ginel Baciu, directorul medical al Spitalului de Copii Galaţi.
Un alt dezavantaj poate fi legat de posibilitatea apariţiei unor discontinuităţi în achiziţii. Asta deoarece au existat discontinuităţi şi în alte cazuri în care achiziţiile se fac centralizat, cum ar fi programele naţionale de sănătate.


Articole înrudite