24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sportul minţii se predă la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi
Sportul minţii se predă la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi

Începând cu anul şcolar 2013-2014, şahul a fost introdus în şcoala primară, ca disciplină opţională. Însă nu toate şcolile îndeplinesc condiţiile minime pentru ca această activitate să se desfăşoare cu succes deoarece, lipsesc, în primul rând, cadrele didactice calificate, instructorii şi antrenorii de şah. Astfel, iniţiativa unui grup de iubitori ai acestui sport, de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi de la Clubul Sportiv "Şah Club Galaţi" a fost una care se bucură de un ecou remarcabil. "Pentru prima dată în România, şahul se studiază la facultate. Deocamdată doar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi. Este meritul conducerii facultăţii, reprezentată de prof.univ.dr. Constantin Ploeşteanu (decan), prof.univ.dr. Petronel Moisescu (director Departament Jocuri Sportive) şi prof.univ.dr. Claudiu Mereuţă (manager curs conversie profesională). Aşa se face că, în anul universitar 2017-2018, la nivel licenţă, disciplina şah este studiată de 135 studenţi din anul I", se arată în comunicatul Clubului Sportiv "Şah Club Galaţi".


De asemenea, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi este orgnizat şi un curs unic în ţară, de conversie profesională. "Mai mult, la aceeaşi facultate este organizat şi un curs de conversie profesională, cu durata de doi ani, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, care doresc să obţină o diplomă de licenţă în specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă. De asemenea, unic în ţară, la acest curs participă 53 cursanţi, veniţi din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea, Cluj, Satu Mare, Suceava, Botoşani etc. Ei bine, din cele opt module aferente jocurilor sportive, două sunt dedicate şahului (Metodica predării şahului, Elemente de tactică şi strategie în şah). Cea mai mare greutate pe care o întâmpină instituţiile din ţară, care ar dori să organizeze astfel de cursuri, este să găsească un titular al disciplinei şah, care să indeplinească următoarele condiţii simultan: să fie profesor universitar, doctor în ştiinţe şi antrenor de şah. Se pare că doar Galaţiul îndeplineşte aceste criterii, prin prof.univ.dr.ing Lucian Oprea, şahist clasificat şi antrenor de şah", se mai arată în comunicat.


Preşedintele Clubului Sportiv "Şah Club Galaţi", Adrian Smărăndoiu, declară că, în prezent, se caută soluţii pentru obţinerea unei calificări în şah. "În prezent se caută soluţii pentru a uşura accesul persoanelor interesate la obţinerea unei calificări în şah (atestat profesional, certificat de studii, instructor, antrenor). Pentru primele două forme, aşa cum am menţionat mai sus, Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi a pornit la drum. Pentru calificările superioare, de instructor şi antrenor de şah, se poartă discuţii cu conducerea Federaţiei Române de Şah. Deja preşedintele federaţiei, dl. Sorin Avram Iacoban şi vicepreşedintele dl. Vladimir Danilov, au fost la Galaţi şi s-au convins că se poate. Mai rămâne ca să găsim sprijin la Ministerul Sportului şi Tineretului, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret precum şi la Şcoala Naţională de Antrenori. Exemplul Galaţiului trebuie urmat", spune preşedintele Clubului Sportiv "Şah Club Galaţi", Adrian Smărăndoiu.


Articole înrudite