La Grădina Botanică din Galaţi a avut loc miercuri, 16 mai 2018, inaugurarea unui nou spaţiu, reamenajat, dedicat mini-rozelor. Proiectul intitulat „Înfiinţare colecţie mini-roze în Grădina Botanică Galaţi” a fost implementat de Rotary Club Galaţi Donaris şi Rotary Club Galaţi Vigoris, în parteneriat cu secţia Grădină Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Spaţiul este deschis publicului de toate vârstele începând de joi, 17 mai 2018, şi are drept scop atragerea comunităţii locale, în special prin promovarea unui comportament responsabil faţă de patrimoniul vegetal conservat în Grădina Botanică din Galaţi.
„Amenajarea spaţiului destinat mini-rozelor este organizat pe două arii funcţionale: de cunoaştere şi de relaxare. Patrimoniul botanic este reprezentat de 12 soiuri de trandafiri cu port miniatur (Rosa multiflora- polyantha şi hibrizi de polyantha), ce pot stârni interesul vizitatorilor atât prin aspectul fenologic aparte cât şi prin peluzele de gazon de separaţie ce vor pune în valoare fiecare taxon.” a declarat dr. ing. Paul Lupoae, şeful secţiei Grădina Botanică.
„Aleea de circulaţie pietonală urmăreşte zona perimetrală a spaţiului amenajat, astfel încât să poată fi admirat întregul patrimoniu vegetal plantat. Zona de relaxare cuprinde un număr de 8 bănci din lemn, cu acoperiş, ce vor asigura o intimitate vizitatorului, în imediata apropiere a unui gard viu special toaletat. Fondurile necesare implementării proiectului au fost obţinute prin organizarea spectacolului intitulat «Între ciocan şi nicovală» având o distribuţie de excepţie, ce i-a inclus pe Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Dan Constantin şi Gabriel Popescu, în regia artistică a lui Horaţiu Mălăele. Spectacolul a avut loc în data de 23 mai 2017”, a declarat Daniel Deaconescu, membru Rotary Club Galaţi Donaris.
Rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului „Înfiinţare colecţie mini-roze în Grădina Botanică Galaţi” se centrează în jurul aducerii de plusvaloare în rândul comunităţii prin creşterea numărului de vizitatori şi, implicit, prin îmbogăţirea colecţiilor de roze conservate în Grădina Botanică din Galaţi.