Consilierul judeţean Ion Ştefan solicită membrilor consiliilor de administraţie din cadrul unităţilor medicale aflate în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi să stabilească suma minimă pentru coplată şi nu mai mult, având în vedere nivelul de sărăcie în care se zbate cea mai mare parte a populaţiei din judeţul Galaţi. Democrat-liberalul ne-a declarat că va purta o serie de discuţii cu Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului, pentru ca Spitalul Judeţean, Spitalul TBC şi Spitalul de Boli Infecţioase (unităţi aflate în subordinea CJ) să solicite pacienţilor doar cinci lei pentru coplata destinată spitalizării. În cazul în care membrii consiliilor de administraţie ale celor trei unităţi medicale nu vor accepta să adopte suma minimă pentru coplată, Ion Ştefan a afirmat că va face publică lista persoanelor care fac parte din cele trei consilii de administraţie, ameninţând cu o campanie negativă agresivă la adresa acestora.
„Sistemul de coplată adânceşte sărăcia în judeţul Galaţi. Mi se pare un sistem nedrept pentru cei care şi-au plătit asigurările de sănătate zeci de ani şi aici trebuie să avem în vedere pensionarii, dar şi cei care au venituri reduse, cu toate că până la un anumit cuantum, parte din ei nu plătesc. Cer ferm ca instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean să accepte în consiliile de administraţie minimum, respectiv cinci lei, pentru această coplată. În condiţiile în care nu vor face acest lucru, vom face publică lista celor care nu au făcut acest lucru şi cu siguranţă îi vom arăta tuturor care plătesc asigurările de sănătate. Şi aici mă refer, în special, la Spitalul Judeţean Sf. Ap. Andrei, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul TBC. Nu am reuşit să vorbesc, până în prezent, cu preşedintele Bacalbaşa, pentru că este mai mereu plecat, însă aştept să se întoarcă pentru a discuta. Chiar dacă membrii consiliilor de administraţie ale unora dintre unităţi au stabilit coplata la 10 lei, se poate reveni cu o nouă hotărâre, prin care aceasta să se modifice la cinci lei”, ne-a declarat consilierul judeţean Ion Ştefan, liderul de grup al democrat-liberalilor din forul legislativ judeţean.
Noul contract-cadru care stă la baza acordării de servicii medicale include de la 1 aprilie coplata pentru spitalizare, creşte alocările de fonduri pentru medicina primară şi cea ambulatorie şi impune noi reglementări în sprijinul reducerii şi evitării „arieratelor” - care sunt întârzierile la plată ale statului către furnizori.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, scopul introducerii acestei taxe este de a limita internările fictive. Oamenii vor plăti, o singură dată, la externare, între 5 şi 10 lei.