Deşi rata şomajului la nivelul judeţului Galaţi a scăzut în ultimele două luni, lucru îmbucurător, deşi nu se poate spune dacă acest lucru este datorat înfiinţării de noi locuri de muncă sau faptului că unii şomeri au ieşit din evidenţa instituţiei, judeţul nostru continuă să ocupe unul dintre primele locuri pe ţară atât în ceea ce priveşte numărul de şomeri, dar şi în ceea ce priveşte numărul de şomeri neindemnizaţi. Situaţia pentru viitor nu se conturează a fi una prea roz, în condiţiile în care Combinatul face noi disponibilizări, mascate sub forma schemei de plecări voluntare, ceea ce înseamnă că rândul şomerilor va fi îngroşat cu circa 400- 500 de persoane care nu vor putea fi luate însă în evidenţa AJOFM Galaţi, şi asta deoarece au solicitat încetarea contractului de muncă cu acordul ambelor părţi. Conform informaţiilor furnizate de către directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii martie la nivelul judeţului Galaţi a fost de 9,11% , mai mică cu 0,33 puncte procentuale decât cea înregistrată în cursul lunii februarie, când rata şomajului a fost de 9,44%.
Şomerii neindemnizaţi, cei mai numeroşi
Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galati la finele lunii martie 2013 a fost de 17.992 persoane, cu 667 mai puţin faţă de finele lunii anterioare, a informat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. „Din totalul şomerilor înregistraţi la nivelul AJOFM Galaţi, 4.335 au fost şomeri indemnizaţi şi 13.657 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 772 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 105 persoane faţă de luna precedentă. Dupa rata şomajului, la nivel de ţară, AJOFM Galaţi se clasează pe locul 6, după judeţele Vaslui, Mehedinţi, Teleorman, Dolj, Alba. După numărul total de şomeri înregistraţi la nivel de ţară, AJOFM Galaţi se clasează pe locul 3, după judeţul Dolj şi municipiul Bucureşti, iar după numărul de şomeri neindemnizaţi la nivel de ţară, AJOFM Galaţi se clasează pe locul 2, după judeţul Dolj”, se mai arată în comunicatul de presă remis de către conducerea AJOFM Galaţi. Din totalul de 13.657 şomeri neindemnizaţi, 12.131 primesc asistenţă socială, fiind beneficiari ai venitului minim garantat. Cei mai mulţi şomeri locuiesc în mediul rural, şi anume 4.664 de persoane, în timp ce în mediul urban locuiesc 13.328 de şomeri. Cei mai afectaţi de flagelul şomajului sunt persoanele cu studii inferioare (un procent de 84,75%), în timp ce doar doar 806 persoane cu studii superioare au fost afectate de şomaj, ceea ce înseamnă un procent de 4,48%.
„Scăderea ratei şomajului nu e un motiv de bucurie”
Ne-a declarat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, care ne-a spus că acest lucru nu se datorează înfiinţării de noi locuri de muncă. „Cei care conduc ţara de un an de zile nu au luat măsuri care să redreseze economia şi acest lucru nu s-a întâmplat nici pe plan local. Nu construirea de mall-uri, care presupune consum şi nu producţie, este o soluţie pentru redresarea economiei, ci industrializarea ţării, adică axarea pe unităţi de producţie. Cred că rata şomajului la nivelul judeţului Galaţi a scăzut deoarece elevii sau studenţii care erau în evidenţa AJOFM au terminat perioada de şomaj şi au ieşit din evidenţă”, ne-a declarat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.