Umanitatea a inovat întotdeauna și, într-un timp relativ scurt, a trecut de la invenția aparent simplă, dar elementară, a focului și a arcului cu săgeți, la crearea de aplicații pentru smartphone și a roboților autonomi. Astăzi progresul tehnologic continuă să schimbe modul în care vom trăi și supraviețui în deceniile următoare. De la începutul noului mileniu, lumea a asistat la apariția rețelelor sociale, a telefoanelor inteligente, a mașinilor automate și a vehiculelor autonome care zboară. Au avut loc totodată salturi uriașe în stocarea energiei, în evoluția inteligenței artificiale și a științei medicale. Rămâne de văzut dacă tot avansul tehnologic va continua să aibă un impact de-a lungul întregului secol, dar cu siguranță unele dintre invențiile din ultimii 20 de ani se vor menține în viitorul apropiat.
Cele mai multe invenții au la bază idei și concepte anterioare, iar imprimarea 3D nu este diferită în acest sens. Cea mai timpurie aplicare a metodei de stratificare folosită de imprimantele 3D de astăzi a avut loc la fabricarea hărților topografice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar imprimarea 3D modernă a început în 1980. Cu toate acestea, convergența metodelor de fabricație mai ieftine și a software-ului open-source a dus la o revoluție a imprimării 3D în ultimii ani. Astăzi, tehnologia este utilizată în producția de orice, de la piese auto cu costuri mai mici, până la papuci de balet mai puțin dureroși și este chiar luată în considerare pentru organele artificiale.
Fără un sistem de operare, nu ar fi posibil să folosim telefonul mobil în atât de multe moduri precum o facem astăzi. Când aceste gadgeturi au început să devină atât de convenabile, a existat, de asemenea, un anumit grad de reticență în ceea ce privește obișnuința de a juca un joc în timp ce aștepți autobuzul sau citirea câtorva pagini dintr-o carte în parc, fără a avea de fapt nicio pagină de întors. A fi utilizator de smartphone astăzi este ceva care ne definește. De multe ori stăm departe de locurile fizice, deoarece le putem găsi pe un ecran de 5 inch. Unele expoziții dintr-un muzeu pot fi văzute în timp ce stăm pe o bancă în fața clădirii propriu-zise, jocurile care obișnuiau să necesite prezență fizică și o anumită etichetă, cum sunt cele mai multe jocuri de cazino, pot fi acum accesate astfel încât să se economisească timp și în favoarea concentrării pe strategie. Fără un sistem de operare, încă am juca Snake, poate chiar în timp ce am aștepta la o coadă pentru a cumpăra niște haine pe care acum avem posibilitatea de a le depozita într-un coș virtual.
Realitatea augmentată, în care grafica digitală este suprapusă pe imagini live, pentru a transmite informații în timp real, există de ceva vreme. Numai recent, însă, după alte descoperiri în sectorul high-tech, tehnologia a luat un avânt considerabil. Aplicațiile pentru smartphone-uri precum jocul Pokémon Go și filtrele Snapchat sunt doar două mici exemple populare de aplicații moderne de realitate augmentată. Tehnologia este adoptată ca instrument în producție, îngrijire a sănătății, călătorii, modă și educație.
Una dintre cele mai mari inovații din ultimii ani este tehnologia inteligentă pentru casă, care poate fi găsită acum în dispozitivele de zi cu zi de consum, cum ar fi încuietorile ușilor, becurile și aparatele de bucătărie. Piesa cheie de tehnologie care a contribuit la realizarea tuturor acestor lucruri este asistentul digital. Apple a fost prima companie care a introdus un asistent virtual numit Siri, în 2011, pentru iOS. Alți asistenți digitali, precum Cortana Microsoft și Alexa Amazon, au intrat apoi pe piață. Asistenții au câștigat un alt nivel de popularitate atunci când companiile de tehnologie au introdus boxe inteligente.
Sticla super-subțire, întărită chimic, este o componentă cheie în accesarea lumii de dincolo de ecranul tactil. Acest material robust și transparent este ceea ce te împiedică să îți spargi smartphone-ul în bucăți la cea mai mică cădere. Chiar dacă aceste ecrane se sparg, în cele mai multe dintre cazuri daunele sunt cosmetice și dispozitivul funcționează în continuare.
Dacă ai efectuat măcar o dată o plată contactless, atunci ai beneficiat de securitatea sporită a tokenizării. Această tehnologie de securizare înlocuiește datele confidențiale cu un număr aleatoriu, definit ca simbol; acesta este utilizat o singură dată pe tranzacție și nu are nicio valoare pentru potențialii hackeri și hoți de identitate care încearcă să intercepteze datele tranzacției în timp ce călătoresc de la expeditor la destinatar. Tokenizarea e o invenție care ne ajută să salvăm timp și să ne păstrăm în siguranță câștigurile financiare.
Secolul 21 e despre și mai multe invenții. Multe încă sunt în proces de dezvoltare, iar pe cele deja lansate suntem nevoiți să le asimilăm din mers. Ritmul alert al existenței ne determină să ne dorim o invenție pentru încetinirea timpului, care să ne țină la cât mai mare distanță de secolul 22.