16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala "Ştefan cel Mare" Galaţi, într-o permanentă dorinţă de a se forma
Şcoala "Ştefan cel Mare" Galaţi, într-o permanentă dorinţă de a se forma

"Nu încetaţi niciodată să învăţaţi pentru că viaţa nu se opreşte niciodată din a preda", spunea un autor necunoscut. Şi pentru că învăţarea merge mânâ în mânâ cu munca, ambiţia şi perseverenţa, cu siguranţă, performanţa va fi una pe măsură efortului depus.
Proiectul ENGAGE - Educaţie pentru o nouă generaţie, nr. de referinţă 2020-1-RO01-KA101-079380, al Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" Galaţi este unul dintre cele trei proiecte Erasmus+, finanţate în anul 2020, care îşi propune să formeze o echipă de cadre didactice abilitate în utilizarea de metode şi practici inovatoare, pentru a creşte competenţele transversale ale elevilor şi a-i pregăti pentru viaţă.
Prima mobilitate din cadrul proiectului s-a desfăşurat la Ljubljana, Slovenia, în perioada 29 noiembrie - 5 decembrie 2021. Cele patru cadre didactice participante, Nicoleta Velescu, profesor de limba engleză, Carmen Simion, profesor limba română, Daniela Balcan, profesor pentru învăţământ primar şi Simona Şuşnea, consilier şcolar, au învăţat în cadrul cursului "Learner Voice: Engage Students in Participative Collaborative Learning" alături de colegii lor din Ungaria şi Italia, noi metodologii de învăţare participative care faciliteaza implicarea elevilor în propria învăţare deoarece pun accent pe: conectare şi lucru în perechi, controlul emoţiilor, identificarea punctelor forte/aspectelor pozitive ale procesului şi teoria inteligenţelor multiple.
Folosind metode participative noi precum The Circle (Cercul), Storytelling (tehnica povestirii), World Café (cafeneaua mondială), Open Space (spaţiul deschis), cursanţii au reflectat asupra propriului proces de învăţare, au creat în echipe scenarii de lecţie pe tematici specifice şi au încercat să găsească modalităţi practice de aplicare a acestora la clasă, în lucrul cu elevii. La finalul cursului toţi participanţii au plecat acasă cu un proiect de viitor pe care să-l aplice la nivelul şcolii.
Ziua de 1 Decembrie a fost şi un motiv pentru simpaticile doamne de la Şcoala "Ştefan cel Mare" să promoveze ia românească şi cântecele tradiţionale românesti adaptate în limba engleză la tematica cursului (predarea interactivă).
Pe lângâ metodele de învăţare participative, profesorii din România, Ungaria şi Italia au avut şansa să facă schimb de bune practici în ceea ce priveşte educaţia, dar şi să se delecteze cu frumuseţile capitalei Ljubljana, aflată la poalele munţilor Alpi şi cu o scurtă excursie în staţiunea Bled, unde au admirat un vechi castel şi insula din mijlocul lacului cu acelaşi nume.
Atât participarea la curs, cât şi activităţile de după, au creat frumoase ocazii de împărtăşire, schimb de experienţă, dar şi de a lega prietenii şi legături pentru viitoare proiecte europene.
La întoarcerea acasă, cadrele didactice au împărtăşit colegilor metodele nou asimilate printr-o prezentare şi un atelier de lucru, urmând ca din semestrul al doilea să se înceapă şi lucrul cu elevii. (articol realizat de cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" Galaţi participante la proiect)


Articole înrudite