27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala de ucenici a ArcelorMittal, necesară din cauza pregătirii slabe din şcolile profesionale
Şcoala de ucenici a ArcelorMittal, necesară din cauza pregătirii slabe din şcolile profesionale

Pentru al doilea an consecutiv, marţi, la Galaţi a avut loc ceremonia de absolvirea celei de-a doua promoţii a şcolii de ucenici organizată de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Şcoala de ucenici este un program educaţional care vizează absolvenţii de liceu şi şcoală profesională din Galaţi şi judeţele învecinate (Brăila, Tulcea, Buzău), care doresc să lucreze în combinatul siderurgic. Conform programului stabilit de companie, tinerii care s-au înscris la această şcoală de ucenici au participat, timp de 6 luni, atât la cursuri teoretice de instruire, cât şi la cursuri practice, desfăşurate în combinat, sub coordonarea unui mentor - un angajat al ArcelorMittal, cu experienţă. Pe toată perioada, tinerii au fost angajaţi, cu contracte pe perioadă determinată, primind salarii cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei net, dar şi bonuri de masă, la fel ca orice alt angajat. Însă cel mai mare câştig al tinerilor a fost acela că la finalul cursului de ucenicie, au primit şansa de a se angaja în combinat. Având în vedere nivelul ridicat al ratei de şomaj din judeţul Galaţi, oferta este generoasă, lucru dovedit şi prin rata de angajare – 49 din cei 50 de cursanţi au devenit, de marţi, angajaţi ai combinatului. Anul trecut, la prima ediţie a şcolii de ucenici, din 20 de tineri selectaţi la şcoala de ucenici, 17 au absolvit cursurile şi au beneficiat de ocazia de a se angaja în cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Programul şcolii de ucenici se derulează atât de bine încât combinatul intenţionează în acest an să demareze o a doua sesiune a şcolii de ucenici, astfel încât la finele anului, combinatul să aibă 100 de noi angajaţi.

Tinerii absolvenţi de şcoli profesionale, slab pregătiţi

Pe de altă parte, directorul general al combinatului, Bruno Ribo, a vorbit recent despre nivelul destul de scăzut de pregătire al tinerilor absolvenţi de şcoli profesionale: „Ceea ce vedem la aceşti ucenici este necesitatea de a-i pregăti intens, căci sunt foarte slab pregătiţi. Noi avem această şcoală de ucenici de 6 luni, dar vedem că nici cele 6 luni nu sunt suficiente. De aceea am decis ca atunci când ei intră în producţie, să-i alocăm, timp de un an, pe lângă colegi seniori pentru a învăţa meserie, deoarece pregătirea lor este modestă”. Nivelul scăzut al pregătirii tinerilor care au urmat şcoli profesionale este confirmat chiar de aceştia. Alin Guzu, absolvent al şcolii de ucenici, spune că după absolvirea liceului tehnologic, „practic nu ştiam mai nimic... abia după cursul de pregătire în combinat am învăţat anumite lucruri şi nu mă refer doar la practică, ci şi cum să relaţionez cu alţii la locul de muncă, cum să lucrez în echipă, să mă feresc de accidente”. Abilităţi dobândite datorită mentorului său, Eugen Chicoş, siderurgist cu o vechime de 29 de ani, care a remarcat ce le lipseşte tinerilor veniţi de pe băncile şcolilor profesionale: „Eu nu zic să ne întoarcem la carul cu boi, dar în şcolile de astăzi nu se mai face practică, asta e problema. Copiii aceştia care vin în combinat ştiu teorie, dar nu au văzut în viaţa lor un strung, nu ştiu să facă o piesă, nu ştiu nimic... Ca la fotbal, toţi se pricep de pe margine, dar numai jucătorii pot câştiga meciul”.
În prezent, combinatul are 6.000 de angajaţi, cu 7.600 mai puţin faţă de numărul siderurgiştilor care lucrau pe platformă în 2009, când a început criza. Majoritatea siderurgiştilor au plecat ca urmare a schemelor de autodisponibilizări lansate de companie, scheme care în ultimii trei ani s-au transformat în programe de prepensionări (adresându-se doar celor care mai au maxim doi ani până la pensie). Potrivit directorului general Bruno Ribo, seria angajărilor – prin programele de ucenicie dar şi de internship (destinat absolvenţilor de studii universitare) – va continua, dar „cu siguranţă numărul celor plecaţi nu este egal cu cel al noilor angajaţi”. De altfel, combinatul a blocat angajările până în urmă cu doi ani, când ele s-au reluat timid, la început doar pentru anumiţi specialişti, mai apoi, în 2015, pentru muncitori calificaţi în diverse meserii, selectaţi în urma şcolii de ucenici.


Articole înrudite