25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Şcoala de Ucenici" a ArcelorMittal Galaţi, la a treia ediţie
"Şcoala de Ucenici" a ArcelorMittal Galaţi, la a treia ediţie
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va continua şi în următorii minim cinci ani programul de specializare la viitorul loc de muncă "Şcoala de Ucenici", la care se pot înscrie tineri absolvenţi de licee şi şcoli profesionale. Programul prevede ca timp de 6 luni ucenicii să înveţe şi să lucreze în combinat, mereu în preajma unui mentor - un angajat cu experienţă din combinat. Pe tot parcursul şcolii, tinerii ucenici primesc salarii şi toate celelalte drepturi salariale, la fel ca toţi angajaţii, iar la finalul şcolii, ucenicii au posibilitatea de a rămâne angajaţi în combinat. După cursul de 6 luni, ucenicii intră în a doua etapă a programului, care durează un an şi care este un program în care ucenicul este autonom pe platformă (lucrează singur, neînsoţit). 
Demarat în 2013, programul Şcoala de Ucenici a ajuns la a treia ediţie, iar 110 tineri absolvenţi de licee tocmai au absolvit Şcoala de Ucenici. Totuşi, oferta unui loc de muncă stabil, în combinat, nu este la fel de atractivă pentru toţi ucenicii, unii dintre ei fiind tentaţi să plece în străinătate, după ce au “furat” din meserie, în combinat, căci sunt state ale UE unde un siderurgist este plătit de 4-5 ori mai bine decât la Galaţi – lucru pe care îl ştiu şi angajaţii cu vechime, unii din ei preferând ca în timpul concediilor chiar să plece la muncă, în străinătate.
Procentual, cam 20% din absolvenţii şcolii de ucenici aleg să nu rămână în combinat, la finalizarea cursurilor, majoritatea plecând în străinătate, la lucru. Din acest motiv, administraţia ArcelorMittal gândeşte mereu strategii pentru a-şi loializa angajaţii. 
„Gândim programe, scheme de loializare a angajaţilor, le oferim sprijin pentru continuarea studiilor, oportunităţi de promovare, de majorări salariale, dar, da, este o provocare pentru toate companiile aceea ca salariaţii să aleagă să lucreze în alte state şi de aceea de fiecare dată când începe şcoala de ucenici, luăm mai multe persoane decât numărul planificat de ucenici”, a spus şi Liviu Bogdan, şef de departament ArcelorMittal. Potrivit acestuia, programul “Şcoala de Ucenici” va continua pe următorii cinci ani şi se va adresa şi persoanelor cu vârste de până în 35 de ani, ca urmare a cererilor în acest sens.

Articole înrudite