25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Numărul gălăţenilor care au ajuns la medic din cauza răcelilor  este de 2.377, cei mai afectaţi fiind copiii cu vârste între 5 şi 14 ani. Şi pneumoniile au trimis 349 de gălăţeni la medic, cei mai afectaţi fiind sugarii. „Recomandăm părinţilor, dar şi populaţiei în general, să aibă o mare grijă în perioada care urmează, când iar se prognozează modificări ale temperaturilor, deoarece există riscul de a contracta afecţiuni respiratorii. Noi ne aşteptăm ca şi din cauza variaţiilor de temperatură, dar şi a ieşirilor la iarbă verde în ţinute poate nu adaptate temperaturii de afară, să crească acest tip de infecţii, mai ales la copii”,  a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Alt avertisment vizează tot perioada săptămânii viitoare, dar de data asta riscul vine din alimentaţia incorectă. De aceea, pentru a preveni afecţiunile legate de abuzurile alimentare din perioada Sărbătorilor Pascale, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, aduce la cunoştinţa populaţiei câteva aspecte ce sunt demne de luat în seamă. „Ar trebui să respectăm tradiţiile de Paşte şi să preparăm în casă mâncarea specifică sărbătorilor, asortată cu multe legume şi fructe, în locul alimentelor tip fast-food, consumate în mare majoritate pe parcursul anului şi care sunt dăunătoare sănătăţii. Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşte, ar fi bine ca două treimi din farfurie să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos. Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre”, a mai precizat dr. Valentin Boldea. Persoanele suferinde sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat – dacă are o astfel de indicaţie – şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să consume cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii, să evite zahărul, mai ales că în magazine există dulciuri speciale pentru aceştia. Indiferent de starea de sănătate, şi băuturile alcoolice ar trebui consumate cu prudenţă.


Articole înrudite