23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un bărbat de 88 de ani din comuna Smulţi şi-a privit luni soţia murind într-un incendiu pornit de la o sobă. Bărbatul în cauză, Gheorghe Prodan, e acum în spital cu arsuri şi e încă în stare gravă. Omul îşi aminteşte cum s-a întâmplat totul: ”Eu lucram pe afară prin grădină, ea era în casă, în bucătărie, şi am auzit-o ţipând apoi am văzut fum şi flăcări. De la plită, de la sobă a fost totul. Am încercat să ajung la ea dar era focul prea mare, nici nu mai puteam respira, m-am împiedicat şi am luat şi eu foc”, povesteşte bătrânul. 
În repetate rânduri, în fiecare an, pompierii gălăţeni au avertizat asupra riscului de producere a incendiilor de la sobe, plite nesupravegheate sau mijloace de încălzire improvizate. Din păcate, nu întotdeauna sfaturile acestea sunt şi ascultate. Pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi vă recomandă o serie de măsuri pentru a evita situaţiile de urgenţă pe timpul sezonului rece.
”Coşurile de fum trebuie verificate periodic, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat. Se recomandă văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri. Sunteţi obligaţi să respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe şi materialele combustibile. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact. Este interzisă folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Cenuşa şi jăratecul trebuie depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă. Repararea din timp a sobelor, coşurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili. Nu alimentaţi, indiferent de situaţie, sobele în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora generează, de regulă, accidente. Montaţi sobele fără acumulare de căldură respectând distanţele de siguranţă faţă de elementele de construcţie realizate din materiale combustibile. Izolaţi pardoseala combustibilă de sub sobele fără acumulare de căldură cu o placă de azbest de 0,5 cm acoperită cu tablă sau printr-un postament de cărămidă, beton etc. cu grosimea de 6 cm. Această protecţie va depăşi perimetrul sobei, lateral cu 25 cm şi în faţa focarului cu 50 cm. Aprinderea focului în sobă nu se va face utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, cpt. Eugen Chiriţă.

Articole înrudite