21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Martie este luna în care femeia este răsfăţată, fiind în centrul atenţiei încă din prima zi. Dacă pe 1 martie răsfăţul este la primul pas, data de 8 martie reprezintă punctul culminant al sărbătorilor de primăvară, când toată atenţia este atrasă şi îndreptată către doamne şi domnişoare. Cum această zi nu ar fi fost deplină dacă nu ar fi fost aduse în prim plan cele mai cutezătoare doamne ale istoriei, în foaierul Sălii de spectacole „Ion Petrovici” a avut loc un regal al doamnelor din perioada interbelică, eveniment organizat şi prezentat de muzeograful Daniela Alecsă şi directorul Muzeului Mixt Tecuci, Laurenţiu Groza.
Publicul extrem de numeros, format în mare majoritate din doamne şi domnişoare, a ,„răsfoit” pagini de istorie, unde femeia a fost prezentată sub toate aspectele vremii. Cei prezenţi au cunoscut o mică parte din activitatea şi viaţa celor mai importante doamne care au marcat istoria, începând cu Maria Rosetti, prima femeie ziarist şi publicist din România, continuând cu Maria Cuţarida Crăciunescu, prima femeie doctor în medicină, Florica Baltazar, prima femeie ministru al sănătăţii, Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume, Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din România, Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din ţara noastră, Elena Caragiani Stoenescu, prima femeie aviator din România.
Tecuceanca Elena Caragiani Stoenescu, la doar 27 de ani, a obţinut brevetul de pilotaj, acordat de statul francez. Aceasta a fost urmată de Smaranda Brăescu, născută la Hănţeşti, comuna Buciumeni, aceasta fiind prima femeie paraşutist din România şi printre primele din lume. În 1931 a efectuat un salt de la 6.000 m cu care a doborât recordul feminin mondial, iar în 1932, cu saltul de la 7.233 m, a bătut recordul mondial deţinut de un american. Tot dintre temerarele vremii fac parte şi Marina Ştirbey, cunoscută şi ca prinţesa aviaţiei române, dar şi Smaranda Gheorghiu, care a fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mişcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăţi culturale, considerată educatoare a poporului. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Smaranda Gheorghiu a condus un cenaclu frecventat şi de Mihai Eminescu şi a fost prietenă cu iubita acestuia, Veronica Micle.
Cei prezenţi au putut admira şi o inedită expoziţie de fotografie reprezentând femeia anilor ‘20-‘30, precum şi reviste destinate femeilor care au aparţinut soţiei colonelului Gheorghe Petraşcu.


Articole înrudite