Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către directorul ITM Galaţi, Ionel Petrea, începând cu data de 26 martie a intrat în vigoare Legea 51 care modifică şi completează prevederile Legii 108 privind funcţionarea Inspecţiei Muncii, noul act normativ vizând îmbunătăţirea organizării şi desfăşurării activităţii Inspecţiei Muncii. Potrivit declaraţiei şefului ITM Galaţi, este vorba practic de stabilirea cu mai multă claritate a atribuţiilor şi drepturilor inspectorilor de muncă, precum şi a obligaţiilor angajatorilor controlaţi.
Sancţiuni pentru refuzul prezentării actelor de identitate
Directorul ITM Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că noua lege prevede clar faptul că persoanele fizice sau juridice controlate au obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului. „În noua formulare a legii a crescut cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislaţiei, ajungându-se la amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei. Un element de noutate adus de lege îl reprezintă introducerea sancţiunii în cazul refuzului persoanei găsite la locul de muncă de a completa fişa de identificare sau de a da informaţii despre evenimentul cercetat. În această situaţie, sancţiunea aplicată este cuprinsă tot între 5.000 de lei şi 10.000 de lei”, ne-a declarat şeful ITM Galaţi. Tot o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei se va aplica şi în cazul împiedicării în orice mod a inspectorilor de muncă să efectueze, total sau parţial, controlul, ori să efectueze cercetarea evenimentelor, potrivit prevederilor legale, prin orice acţiune sau inacţiune a conducătorului unităţii sau a reprezentatului legal al acestuia.
Nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, sancţionată
Tot cu o sancţiune cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei se va sancţiona şi neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către angajatorul controlat a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta. „Precizez că prin noua lege contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute, inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul verbal. În lege s-au introdus măsuri speciale pentru inspectorii de muncă, de protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor sau a oricăror fapte care îi pun în pericol pe ei, familiile sau bunurile lor, precum şi de rambursarea tuturor cheltuielilor pentru daunele suferite în exercitarea atribuţiilor.
Astfel, „personalul inspectoratelor teritoriale de muncă va beneficia de sprijin financiar din partea instituţiei, prin suportarea sumelor necesare asigurării asistenţei juridice, în cazurile în care actele şi faptele îndeplinite în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în limitele şi cu respectarea prevederilor legale, fac obiectul unor proceduri judiciare”, ne-a mai declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.