25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiect de peste un milion de euro pentru managementul deşeurilor generate de nave pe Dunăre
Proiect de peste un milion de euro pentru managementul deşeurilor generate de nave pe Dunăre

Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi (APDM) Galaţi a prezentat ieri punerea în practică a proiectului Co-Wanda, al cărui obiectiv principal îl reprezintă efectuarea lucrărilor preliminare pentru elaborarea unui tratat, ce vizează managementul deşeurilor pe Dunăre. Participarea APDM Galaţi la proiectul amintit se ridică la 230.000 de euro, valoarea întregului proiect depăşind un milion de euro. Practic, tratatul ce ar urma să fie încheiat ar stabili un set clar de proceduri pentru fiecare stat semnatar, care le-ar introduce în legislaţia naţională, devenind astfel obligatorii pentru navigatori, nu doar opţionale, aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, navigatorii nu se vor mai dispensa de peturi şi deşeurile petroliere direct în Dunăre, poluând masiv fluviul. Potrivit lui Silviu Meternă, manager de proiect, proiectul se va finaliza în septembrie 2014, când vor fi prezentate şi rezultatele obţinute.

Deşeurile pot fi preluate gratuit

Proiectul Co-Wanda urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor generate de nave pe Dunăre, implementarea de acţiuni pilot pentru analizarea sistemului de finanţare a serviciilor de colectare şi gestionare a deşeurilor, precum şi pregătirea unei convenţii internaţionale pentru managementul deşeurilor generate de nave. În proiect sunt implicaţi 12 parteneri din 9 ţări danubiene, atât din spaţiul Uniunii Europene (Austria, Slovacia, România, Bulgaria, Unagaria), din spaţiul non-UE (Ucraina şi Republica Moldova), dar şi ţări în curs de aderare la UE (Croaţia şi Serbia). Interesant de amintit pentru navigatori este că până la finele acestei luni vor putea cere preluarea gratuită a deşeurilor de către APDM Galaţi, asta însemnând că nu vor suporta costurile deplasării la navă şi cele privind preluarea deşeurilor. Şi ulterior APDM Galaţi va prelua deşeurile gratuit, însă până la o anumită limită, peste care costurile vor fi suportate de proprietarii de nave.
„Transportul pe căile navigabile interioare trebuie să devină cât mai ecologice. România deţine un sector important din zona navigabilă a Dunării şi este un partener pentru Austria”, a declarat Hans Berger, unul dintre coordonatorii proiectului Co-Wanda.


Articole înrudite