Constatând, probabil, că numărul absolvenţilor de facultate, în creştere de la an la an, nu se regăseşte în piaţa muncii, reprezentanţii Universităţii gălăţene încearcă să ia măsuri. Potrivit declaraţiilor lui Ion Cordoneanu, cadru didactic universitar, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a devenit partener în cadrul unui proiect care îşi propune adaptarea programelor de studiu la piaţa muncii din România.
Alături de alţi doi parteneri (Universitatea de Vest din Timişoara şi Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” Iaşi), Universitatea din Galaţi vizează, prin acest proiect, consolidarea capacităţii instituţiilor educaţionale în vederea furnizării unor calificări relevante pentru studenţi, pentru creşterea şanselor de angajare a acestora.
"Proiectul este coordonat de Universitatea din Suceava şi se referă, concret la „Dezvoltarea programelor de studii universitare şi extinderea oportunităţilor de învăţare pentru studenţi şi piaţa muncii”. Practic, se vizează dezvoltarea şi adaptarea a 11 programe de studii de licenţă şi masterat în concordanţă cu CNCIS şi nevoile pieţei muncii, consolidarea capacităţii a trei universităţi de a furniza calificări relevante pentru studenţi în vederea creşterii angajabilităţii şi îmbunătăţirea instrumentelor şi metodologiilor universitare pentru extinderea oportunităţilor de învăţare şi promovarea în învăţământul superior", a mai subliniat Cordoneanu, care este expert şi responsabil în cadrul proiectului, din partea Galaţiului. Un alt specialist gălăţean implicat va fi profesorul Ştefan Baltă (prorector al noii Facultăţi de Inginerie a Universităţii "Dunărea de Jos"), de asemenea expert şi coordonator al studiilor şi analizelor care se vor întreprinde.
Între activităţile importante, care se vor derula timp de 18 luni, sunt proiectate studii şi analize la universităţile din cele trei regiuni de dezvoltare pentru a putea creşte relevanţa programelor lor de studiu (analize privind programele de studiu, piaţa muncii, angajatorii, aspecte critice din pregătirea studenţilor, motivaţia studenţilor, absorbţia lor pe piaţa muncii etc.). În ansamblul său, proiectul vizează şi acordarea unor burse în valoare de 200 de lei/lună, pentru o perioadă de zece luni, pentru studenţii care vor intra în grupul ţintă. Acest grup va fi implicat direct în formularea de măsuri concrete pentru îmbunătăţirea programelor de studiu şi creşterea nivelului de competenţe ale absolvenţilor care, după terminarea studiilor vor fi în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, în stabilirea propunerilor legate de programele de studiu vor fi implicate şi cadre didactice universitare cu rol în dezvoltarea programelor de studii sau membri ai structurilor de conducere din universităţi, facultăţi şi reprezentanţi ai partenerilor sociali.