Sindicaliştii de la Solidaritatea susţin că vor face o serie de demersuri pentru ca ArcelorMittal Galaţi să poată beneficia de anumite facilităţi din partea statului român, însă doar în anumite condiţii, ne-a declarat liderul de sindicat Gheorghe Tiber. Contractul de furnizare a energiei electrice la un anumit preţ a fost reziliat la începutul lunii ianuarie iar alt contract nu a mai fost parafat, combinatul cumpărând energie electrică de pe Bursă, iar acest lucru ar putea avea influenţe neplăcute asupra soartei combinatului.
„Contractele de furnizare a energiei electrice la preţuri preferenţiale, încheiate prin manevre neortodoxe de-a lungul anilor de unii băieţi deştepţi, au ajuns recent pe masa premierului Ungureanu. Aceste contracte, care au dat naştere la discuţii din cauza preţului de vânzare scăzut al energiei electrice, ar putea deveni istorie deoarece premierul a găsit soluţia juridică de a fi reziliate în mod legal, fără plata unor despăgubiri către firmele respective. Mai mult, 3 din cei 4 beneficiari ai acestor preţuri mici de vânzare a energiei electrice, care ar putea fi considerate ajutoare de stat mascate, revindeau o parte din cantitatea de energie electrică cumpărată în sistemul naţional de energie electrică, făcând astfel profituri imense, singura excepţie fiind ALRO Slatina. Unul dintre beneficiarii care, potrivit informaţiilor mele, revindeau o parte din energia cumpărată la preţ redus a fost şi ArcelorMittal Galaţi”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.
Lobby pe lângă Guvern
Gheorghe Tiber susţine că sindicatul va face o serie de demersuri în următoarea perioadă, care vor culmina dacă este necesar şi cu organizarea unor proteste, pentru ca unitatea să primească anumite facilităţi, însă doar în anumite condiţii.
„Vom transmite adrese atât Guvernului, cât şi autorităţilor locale dar şi actualilor parlamentari gălăţeni, cât şi celor care şi-au anunţat intenţia de a candida, mai ales la alegerile parlamentare, în care vom arăta ceea ce doreşte sindicatul Solidaritatea. Mai exact, este vorba de acordarea unor facilităţi legate de preţul de vânzare a energiei electrice şi a gazelor naturale, în aşa fel încât să nu poată fi considerate ajutoare de stat, doar cu condiţia ca patronii Combinatului să garanteze că vor obţine o producţie anuală de 3 milioane de tone de oţel, că vor investi în fluxul primar, pe care să îl menţină, că vor păstra toate cele 8.000 de locuri de muncă. De asemenea o altă condiţie este semnarea unui acord tripartit, de către reprezentanţii conducerii Combinatului, ai Guvernului şi al sindicatului nostru. Dacă este nevoie, vom face şi proteste, chiar şi la Bucureşti, deoarece pe noi, ca sindicat, ne interesează siguranţa locurilor de muncă şi ca acest combinat să funcţioneze mai departe, chiar dacă semnalele pe care le avem legate de viitorul fluxului primar sunt îngrijorătoare”, ne-a mai declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Acesta face un apel la toate autorităţile locale şi judeţene să sprijine acest demers sindical, afirmând că şi parlamentarii gălăţeni ar trebui să anunţe public dacă sprijină acest demers, care vizează viitorul combinatului şi implicit al oraşului.