17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problema câinilor maidanezi: Ping-pong între Primărie şi Ecosal
Problema câinilor maidanezi: Ping-pong între Primărie şi Ecosal

După cum v-am anunţat, Primăria Galaţi trebuie să plătesacă unei familii despăgubiri de 10.000 de euro după ce, acum trei ani, copilul acesteia fost muşcat de un câine maidanez. Decizia a fost luată la Curtea de Apel Iaşi. Când s-a întâmplat totul, băiatul avea 2 ani şi 4 luni. La câteva luni după atacul asupra lui, la Bucureşti murea muşcat de câini Ionuţ, cel al cărui deces a stârnit o întreagă controversă.
„Eram cu băiatul în curtea interioară a blocului, în plin centru, mă duceam la garaj când în spatele meu am auzit un ţipăt. Un câine apucase copilul de mână, îl târa de mână pe copil, care era cu faţa în jos. Am îngheţat, nici nu ştiam ce să fac mai repede. Câinele nu voia să îi dea drumul, am dat cu piciorul în el. A urmat apoi internarea, copilul era şi este speriat. Iniţial noi nu am vrut să generăm un proces în care să cerem despăgubiri. Am solicitat Ecosal să vină să cureţe zona de câini. După ce am solicitat asta în mod repetat şi nu s-a întâmplat, atunci am decis să mergem în instanţă. La Galaţi nu ni s-a dat dreptate. Nu mai vreau să spun de ce... dar după ce am cerut strămutarea la Iaşi, acolo am obţinut o hotărâre definitivă“, a spus Răzvan Bordei, tatăl copilului muşcat de un maidanez. Părinţii spun că au fost şicanaţi în tot timpul derulării procesului, ba chiar avocatei i s-a făcut plângere la Baroul Galaţi, acuzată fiind că nu se comportă corespunzător profesiei. În plus, au fost şi cunoştinţe care le cereau celor doi să renunţe la procese. Nu au vrut, dar spun că la instanţa din Galaţi au avut numai de pătimit.
„Avocaţii Primăriei au mers pe ideea că nu ne-a muşcat nimeni copilul, că tot ce spuneam sunt nişte aberaţii. Era buletin medico-legal la dosar care confirma asta. Există şi dovezi video cu copilul, nimeni nu poate crede că un copil de 2 ani, cât avea atunci Iosif, poate minţi în faţa camerei. Copilul arată la cameră unde a fost muşcat de câine, când mama îl întreabă asta. A fost o filmare de familie făcută întâmplător. Ni s-a pus în vedere, prin întâmpinarea de la dosar, că nu am avut grijă de copil. Asta e inadmisibil. Faptul că trebuie să îţi ţii copilul legat ca să previi eventualele pericole este inadmisibil. Jocul este esenţa copilăriei. Daca ne ţinem copii legati ca sa dăm libertate câinilor, asta înseamnă că suntem o societate de ev mediu. Nu s-a ţinut cont de nimic. S-a mers pe idee că nu putem dovedi că e un câine fără stăpân. Pe noi nu ne bucură că am primit o sumă de bani, aşa cum tot ni se dau mesaje în privat. Am vrut doar să se creeze un precedent. Traumele fizice s-au vindecat, dar cele psihice... nu putem spune cu certitudine ce s-a întâmplat. Ni s-a recomandat hipnoză dacă copilul nu îţi revine. Primăria Galaţi este de vină pentru faptul că nu ne simţim în siguranţă în oraş. Este o dispoziţie legală care spune ce să facem cu aceşti câini maidanezi, eu nu vreau să inventăm acum arcul cu săgeată ca să ne apărăm în plin oraş. Eu nu vreau să îmi învăţ copilul să se lupte cu pietre ca să îşi apere dreptul la viaţă”, a spus avocata Carmen Bordei, mama copilui muşcat de un câine.

Primăria dă vina pe propriul serviciu

Primăria Galaţi a remis un comunicat de presă în care dă vina pe serviciul Ecosal, care nu a strâns câinii.
„Primăria municipiului Galaţi nu comentează deciziile instanţei şi va respecta întocmai sentinţa pronunţată, după ce aceasta va fi comunicată. În ceea ce priveşte problema câinilor fără stăpân, aceasta este gestionată, potrivit legii şi hotărârilor Consiliului Local, de Serviciul Public Ecosal. Ecosal avea obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru a captura şi strânge câinii fără stăpân de pe domeniul public. Primăria municipiului Galaţi a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea Ecosal cu privire la dotarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Au fost achiziţionate autoutilare, truse, ustensile şi alte materiale specifice desfăşurării acestei activităţi. A fost modernizat padocul existent în municipiul Galaţi, după normele impuse de Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară. Obligaţia SP Ecosal era să aplice normele legale în vigoare”, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.

Doar 20 de locuri libere la padoc

Conducerea Ecosal Galaţi dă la rândul său vina pe Primărie.
„De trei ori am cerut să se numească un împuternicit, prin decizia primarului, pentru a decide legat de soarta câinilor fără stăpân. Din 2013 nu s-a mai construit un nou padoc. Acesta de acum este aproape plin, mai avem 20 de locuri. Taxa de ecarisaj nu ajunge la noi, ci la Primărie, pentru care lucrăm pe comandă. Fără împuternicitul care are drept de viaţă şi de moarte asupra câinilor maidanezi nu ştiu ce putem face, îi strângem de pe străzi, dar unde îi putem duce? Din păcate, cazuri ca ale acestui copil se mai pot întâmpla, deoarece nu avem cum acţiona. Câinii sunt pe teritoriul administrat de Primărie. Dacă ni se dă comandă şi se stabileşte şi un împuternicit, noi doar acţionăm”, a precizat Ionuţ Pucheanu, director Ecosal. În acest moment, la nivelul Galaţiului ar fi aproximativ 16.000 de câini fără stăpân. Anul trecut au fost adunaţi 960 şi deocamdată situaţia e blocată.


Articole înrudite