17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premiul II acordat în cadrul Galei Societăţii Civile 2016 pentru Fundaţia „Inimă de Copil”
Premiul II acordat în cadrul Galei Societăţii Civile 2016 pentru Fundaţia „Inimă de Copil”

În seara de luni, 6 iunie 2016, a avut loc festivitatea de premiere a Galei Societăţii Civile 2016, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.
Din cele peste 200 de proiecte înscrise în acest an în competiţie, Fundaţia „Inimă de Copil” a primit premiul II, la categoria  Educaţie, Învăţământ, Cercetare pentru proiectul:  Îmbunătăţirea accesului la educaţie al copiilor şi prevenirea abandonului şcolar şi familial pentru copii din judeţul Galaţi. Este de altfel cel de al şaselea premiu naţional adus de organizaţie în Galaţi pentru proiectele sale sociale şi acordat în cadrul Galei Societăţii Civile. Anul trecut tot un proiect al organizaţiei a primit premiul I la aceeaşi secţiune: Educaţie, Învăţământ, Cercetare.
„Educaţia este în acest moment şansa pe care copiii din judeţul Galaţi şi din România o pot avea pentru a-şi atinge potenţialul maxim al fiecăruia dintre ei şi a-şi construi un viitor. Şi acest lucru ar trebui să se întâmple pentru fiecare copil, indiferent de cât de bogată sau de săracă este familia din care vine. Ar trebui să aibă şanse egale. Şi este dreptul lor la educaţie! Noi dăm aceste şanse copiilor cu ajutorul donatorilor individuali şi companiilor care ne sunt alături. Un copil needucat este o pierdere pentru noi toţi. Un copil ce îşi continua educaţia este un real câştig - pentru el şi pentru noi ca şi societate”, a declarat Anna Cristina Burtea, director executiv Fundaţia „Inimă de Copil”
Scopul programului premiat, început din 2005, este oferirea de servicii sociale integrate şi menţinerea în sistemul de educaţie a peste 250 de copii din familii cu venituri între 40 – 200 lei/lunar/membru de familie, continuarea dezvoltării parteneriatului cu şcolile din judeţ în care se implementează programul, cât şi extinderea sa.
Judeţul Galaţi este unul dintre judeţele în care rata abandonului şcolar este în creştere alarmantă în ultimii ani, peste 19%. Industria în declin şi lipsa locurilor de muncă este o reală problemă iar cei mai afectaţi sunt copii. Accesul la educaţie le este pus în pericol iar şansele de depăşire a condiţiei familiilor lor le sunt drastic diminuate.
În cursul anului 2015, 160 de copii au fost susţinuţi de Fundaţia „Inimă de Copil” pentru îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi a accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar. Dintre aceştia cei mai mulţi şi-au îmbunătăţit notele şi/sau abilităţile de viaţă şi încrederea în sine. Şi foarte important, nici unul dintre copiii sprijiniţi constant nu a fost nevoit să îşi părăsească familia şi nu a fost abandonat într-un centru de plasament.
120 de copii au beneficiat de suport zilnic la teme, activităţi educative şi nonformale de dezvoltare, o masă caldă, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte în funcţie de nevoile lor, 160 de copii au fost implicaţi în activităţi de dezvoltare, de formare abilităţi sociale, de lucru în echipa, creştere a încrederii în sine şi reducere a anxietăţii legate de şcoală – situaţie familială – comunitate şi au fost susţinuţi cu cărţi, caiete, ghiozdane, rechizite, haine şi încălţăminte pe parcursul anului şcolar. 40 copii au fost selectaţi şi au beneficiat de burse lunare speciale pentru rezultatele lor excepţionale la învăţătura. 4 dintre ei care au finalizat clasa a VIII-a au fost susţinuţi pentru a continua şcoala mergând la liceu.
110 copii au beneficiat de tabere de vară care le-au deschis noi posibilităţi, orizonturi şi perspective pentru că au fost pentru prima dată la munte sau la mare, au călătorit pentru prima dată cu trenul sau autocarul, au fost în taberele care reprezentau o recompensă a strădaniilor lor din cursul anului.
Peste 400 copii au primit cadouri de Crăciun în anul 2015, peste 70 voluntari au fost implicaţi în activităţi şi 60 donatori individuali au susţinut programele organizaţiei.
Costul total al programului în anul 2015 a fost de 553.000 lei. Programul nu ar fi fost posibil fără implicarea şi susţinerea financiară din partea Şantierului Naval Damen Galaţi, Alewijnse Marine Galaţi, şi a altor firme colaboratoare şi sponsori. Sau fără colaborarea şi contribuţia Primăriei comunei Pechea şi a şcolilor şi cadrelor didactice din alte 25 de localităţi din judeţul Galaţi în care au fost susţinuţi copii cu burse de studii.


Articole înrudite