După ce autorităţile au văzut, ieri, că fenomenul consumului de substanţe psihoactive gen etnobotanice a luat o amploare foarte mare, ducând practic la dublarea numărului de cazuri, a avut loc o şedinţă la Prefectură pentru a se lua rapid măsuri pentru a stopa acest fenomen.
„Prin ordin de prefect se va constitui un grup special de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor ce au atribuţii în gestionarea acestui fenomen”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea. Un prim pas, în faţa intensificării acţiunilor de combatere şi prevenire a acestui consum de etnotobatice de tip nou, ce au şi otravă pentru rozătoare în compoziţie, este şi faptul că toate cazurile de intoxicaţie cu etnobotanice se vor raporta imediat la Poliţie, la fel cum se raportează agresiunile grave sau cazurile ce ţin de sănătatea publică. Între timp, fenomenul nu dă semne că s-ar reduce. Şi ieri, la Unitatea de Primiri Urgenţă, numai la primele ore ale dimineţii, au ajuns alte două persoane ce au suferit intoxicaţii cu substanţe etnobitanice. Acestea li se alătură celor 44 deja înregistrate de la începutul lunii şi din care doi tineri sunt în stare gravă în Reanimarea Spitalului de Urgenţă. Culmea este că unul dintre cei doi intoxicaţi cu etnobotanice ieri are 50 de ani, semn că acest tip de consum începe să facă victime nu doar în rândul tinerilor. Am mai intervenit şi pentru un bărbat în vârstă de 50 de ani, intoxicat cu alcool, care însă avea şi simptome de consum al unor substanţe necunoscute şi ni s-a spus că ar fi vorba de aceste etnobotanice“, a declarat dr. Mihai Polinschi director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Reamintim că toate autorităţile, inclusiv Prefectura, s-au mobilizat după ce atât Centrul Antidrog cât şi Spitalul de Urgenţă au avertizat asupra intensificării consumului de etnobotanice „artizanale”, făcute la domiciliul dealer-ilor din îngrăşământ, otravă, acetonă şi ceai.