27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prefectura cere Direcţiei Sanitar-Veterinare explicaţii în cazul tonelor de brânză expirată
Prefectura cere Direcţiei Sanitar-Veterinare explicaţii în cazul tonelor de brânză expirată

Deşi a trecut destul timp de la data la care poliţiştii şi medicii veterinari au descoperit 5,7 tone de brânză expirată de patru ani într-un depozit din Galaţi, ancheta pare să bată pasul pe loc. Direcţia Sanitar-Veterinară urma să stabilească şi dacă alte circa 50 de tone de produse lactate semipreparate, găsite în acelaşi depozit, sunt sau nu bune pentru consum. Prefectura a cerut un raport. „Domnul prefect a cerut tratarea cu maximă seriozitate a acestei situaţii de către toţi cei responsabili cu verificarea şi sancţionarea firmelor care se fac vinovate de acest incident. Totodată, a solicitat un raport complet Direcţie Sanitar-Veterinare, raport care urmează să fie prezentat public în Comisia de Dialog Social şi în Colegiul Prefectural“, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Brânza expirată putea oricând ajunge în magazine şi sănătatea populaţiei ar fi fost grav afectată. „Produsele lactate suferă o transformare continuă pe durata depozitării lor; de aceea, pentru această categorie de produse, legislaţia reglementează foarte clar că este nevoie de termenul de valabilitate pentru proteja consumatorii. Prin urmare, pot apărea o serie de transformări nedorite, se pot dezvolta anumiţi patogeni din aceste produse şi, pe deasupra, pe termen foarte lung se pot forma serie de amine biogene care pot avea rol toxic. Se pot găsi, în produse expirate, în produse alterate, microorganisme din categoria Salmonela, E.coli, Stafilococcus aureus. Dar, practic, foarte multe microorganisme pot ajunge accidental în aceste produse şi să se dezvolte pentru că au un mediu propice, au proteine, cum vă spuneam, au apă şi atunci au sursa de hrană asigurată. Dacă, întâmplător, aceste alimente vin în contact cu patogenii, atunci patogenii se pot dezvolta în produs”, a precizat Daniela Borda, profesor de tehnologia laptelui la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Parchetul nu a înregistrat niciun dosar pe această speţă, iar poliţiştii au dat o amendă de 32.000 de lei, dar deocamdată nimic în plus. Brânza era în depozite şi nu ar exista deocamdată probe că urma sau nu să ajungă, ca atare sau reprelucrată, în magazine. De asemenea, niciunul dintre organele de anchetă nu au făcut publice date despre agentul economic în cauză, chiar dacă în cazul celor 5,7 tone de brânză expirată au date certe că aceasta trebuia distrusă încă din 2012.


Articole înrudite