Penitenciarul Galaţi a deschis marţi, timp de câteva ore, „biblioteca vie”, o acţiune în care gălăţenii, pe baza unui permis de bibliotecă, au putut să împrumute o carte vie, adică un deţinut căruia să îi pună tot felul de întrebări şi căruia să îi asculte povestea. Nouă deţinuţi condamnaţi pentru furt, tâlhării sau infracţiuni economice şi care îşi satisfac pedeapsa la Penitenciarul Galaţi au fost cărţi vii pentru gălăţenii care au trecut prin parcul Eminescu.
„Am ajuns la Penitenciar dintr-o greşeală a tinereţii, am fost implicat într-o altercaţie pe stradă, a ieşit urât, nu a murit nimeni dar am şapte ani de închisoare de făcut. Anturajul şi lipsa de experienţă m-au făcut să intru în aşa ceva. În penintenciar am descoperit că am talent la pictură, pot să pictez şi opt ore fără să obosesc. Mă gândesc ca la ieşire să fac tatuaje. Familia mă susţine şi sper să mi se ofere şi din partea celorlalţi o şansă de a mă reintegra. În penitenciar este şi greu, logic, dar cred că important este ca la ieşirea de aici să ne putem integra, să ni se dea o şansă, altfel nu va fi de niciun folos“, a spus Costel Mocanu.
Vasilică Goga este gălăţeanul care „l-a citit” pe Costel Mocanu. „Este băiat tânăr, pare a fi pregătit să facă ceva după ce va ieşi de acolo. Eram curios să aflu despre viaţa lor de după gratii dar mai ales ce gânduri vor avea la ieşire. I-am spus să nu se mai apuce de aşa ceva ca apoi să nu intre al loc. M-a impresionat deoarece mi-a spus că a descoperit după gratii că are talent la pictură şi din asta vrea să facă o meserie”, a spus Vasilică Goga.
„Biblioteca Vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că aceste CĂRŢI sunt OAMENI. Este a doua ediţie a acestei acţiuni la Galaţi.