17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucrare de dizertaţie în faţa ambasadorului Republicii Populare Chineze
Lucrare de dizertaţie în faţa ambasadorului Republicii Populare Chineze

Cea de-a doua promoţie a programului de master în teatru muzical de tip Broadway, desfăşurată la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Dunărea de jos din Galaţi, a absolvit programul, lucrarea de dizertaţie constituind-o spectacolul „The Drowsy Chaperone”, susţinut de cei 15 absolvenţi în faţa ambasadorului Republicii Populare Chineze, Sa Xu Feihong, a rectorului Universităţii Dunărea de Jos, Iulian Bârsan, şi a decanului Facultăţii de Arte, Teodor Niţă.
Studenţii români au beneficiat de un program de specializare, timp de aproape trei luni, la Beijing, în cadrul unui acord încheiat între Academia Centrală de Teatru din China şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. În cadrul programului de specializare la Beijing, studenţii români au urmat cursuri de limba chineză, cursuri de actorie, de muzică şi coregrafie. Potrivit profesorului universitar Corneliu Dumitriu, coordonator al acestui program de masterat, programul de master al Facultăţii de Arte, derulat în parteneriat cu Academia Centrală de Teatru din Beijing, este unicul program de master muzical de tip Broadway existent în prezent în România: „Mai mult, vă pot spune că acesta este singurul acord instituţional al Chinei încheiat cu o ţară a UE, iar această ţară e România şi din România au ales Galaţiul. Nu vorbim de o simplă specializare, ci despre un masterat cu diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. În total, în cadrul acestui program avem primii 27 de actori cu diplomă de teatru muzical de tip Broadway, ceea ce este mai mult decât teatrul de revistă de tip Stela şi Arşinel. În România nu există un astfel de program de masterat, la vreo facultate sau ca specializare”.
Programul de master a fost semnat cu autorităţile din Beijing pentru o perioadă de trei ani, studenţii care au absolvit acum masteratul fiind a doua promoţie, în total, cele trei promoţii însumând 27 de studenţi.
Prezent la Galaţi, ambasadorul Republicii Populare Chineze, Xu Feihong, a vorbit despre importanţa programului derulat cu Universitatea din Galaţi, exprimându-şi speranţa de a continua şi pe viitor astfel de programe, lucru ce va stimula şi demararea altor proiecte comune.
Potrivit rectorului Iulian Bîrsan, programul de cooperare cu Academia Centrală de Teatru din China se derulează pe trei ani, o serie de studenţi absolvindu-l anul trecut, seria de anul acesta susţine spectacolul-examen marţi, iar cea de anul viitor şi-a terminat deja stagiul de pregătire la Beijing. „Acum avem a doua serie şi la anul a treia, care a făcut deja stagiul în China şi va finaliza programul. Chiar dacă la început erau puţini care credeau în acest program, considerat puţin exotic în această parte a Europei, am reuşit să-l dezvoltăm şi să-l ducem spre finalizare. Sperăm ca pe viitor să reuşim să semnăm şi alte acorduri cu China în domeniul educaţiei. Universitatea noastră mai are colaborări şi cu alte universităţi din China, mai ales în domeniile pisciculturii şi biotehnologiei”, a declarat Iulian Bârsan.
„Este a doua oară când mă aflu la Universitatea Dunărea de Jos. Am văzut a doua oară spectacolul făcut de studenţii dumneavoastră, o dată fiind prezentat la Cotroceni şi o dată prezentat la Hunedoara. Astăzi, este finalul celei de-a doua sesiuni de masterat, deci au progresat faţă de prezentările precedente. Mă bucur mult că există acest program de cooperare între universitatea dumneavoastră şi Academia Centrală de Teatru din China. Este un proiect cultural important între cele două state. Din câte ştiu, nu prea există astfel de colaborări în acest domeniu, de aceea Universitatea din Galaţi este avangarda în acest domeniu de colaborare. Existând această platformă de colaborare, vom dezvolta schimburile de studenţi şi profesori între Universitatea din Galaţi şi universităţi din China. Acest proiect este reuşit şi am convingerea că el va stimula şi alte proiecte. Sperăm să continuăm acest proiect, fiindcă aceste schimburi sunt benefice pentru schimburile dintre cele două popoare”, a spus ambasadorul Republicii Populare Chineze.


Articole înrudite