16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poveşti din călătoria cu trenul de gheaţă
Poveşti din călătoria cu trenul de gheaţă
Peste 60 de ore au petrecut în frig cei peste 600 de călători din cele două garnituri ale trenului Galaţi–Bucureşti care au plecat luni dar s-au întors miercuri de unde unde au plecat. Întoarcerea trenului la Galaţi a fost aproape o misiune imposibilă, din cauza nămeţilor de peste 2 metri jumătate înălţime care blocau şinele. S-a intervenit cu mai multe pluguri şi au fost aduse locomotive de marfă de la Galaţi şi Constanţa. După zeci de ore de eforturi, pasagerii au ajuns de unde au plecat, după mai mult de două zile de la îmbarcare. Unii au plecat iar spre Bucureşti, cu o altă garnitură. Alţii se gândesc să dea în judecată CFR-ul. La finalul călătoriei oamenii s-au certat în faţa caselor de bilete ca să afle cum îşi pot continua călătoria.

„A fost  ca în Sahara, numai că era zăpadă”

Un adevărat coşmar, o Sahara cu zăpadă iar furtuna de nisip a fost înlocuită cu cea de zăpadă. Asta au văzut pasagerii trenului Galaţi-Bucureşti care nu a mai ajuns la destinaţie. Unii dintre pasageri au plecat din Gara CFR Galaţi încă de luni dimineaţă iar alţii în seara aceleiaşi zile. Cu toţii au reuşit să înainteze pe calea ferată doar până în Făurei, de unde au preluat şi pasagerii unui tren plecat din Constanţa. Cel mai greu a fost la CA Rosetti, unde oamenii spun că au stat 26 de ore.
„Am zis că acolo o să rămânem. Nu mai puteam. Nici apă nu mai aveam. Târziu, când am ajuns la Făurei, ne-au adus şi mâncare. Eu trebuia să ajung la Bucureşti la operaţie, dar asta e... Acum trebuie să găsesc altă cale”, spunea Victoria Vlasie.
Timp de două zile, fiecare s-a gospodărit cum a putut, au împărţit mâncarea...
„Un băiat a şi sunat la 112 şi a spus că îi este foame. Am împărţit mâncare cu el. Nu puteam să îl lăsăm aşa. Am împărţit cu toţii ce aveam, până ce am ajuns la Făurei din nou şi ne-au dat conserve, eugenii şi apă”, a spus şi Ioana Baraga.
În trenul groazei, cum l-au numit pasagerii, au călătorit şi câţiva membri ai lotului Oţelul, care însă au fost preluaţi miercuri la prânz de un elicopter particular şi duşi la Bucureşti. Fostul oţelar Răzvan Ochiroşii a rămas însă în tren, urmând să plece iar la Bucureşti, să ajungă la cantonamentul din Antalya.
„Mă întorc la Bucureşti cu celălalt tren. Da, foştii mei colegi au plecat cu elicopterul, eu am rămas, că joc la altă echipă. A fost greu. Am mâncat ce s-a putut, inclusiv şuncă”, spunea fotbalistul.
Dacă fotbaliştii au plecat cu elicopterul, ceilalţi pasageri au aşteptat ca autorităţile să îi aducă acasă. Au pierdut bilete de tren şi avion sau chiar locuri de muncă.
„În Londra trebuia să ajung. Am pierdut bilet, tot am pierdut. Ce să facă acum, să îi dau în judecată?”, spunea Gherghina Voicu.
Pentru chinul suportat, CFR a decis să le înapoieze contravaloarea biletelor şi chiar a pus la dispoziţia celor încă doresc să ajungă în Bucureşti o altă garnitură feroviară, călătoria fiind gratuită.


Articole înrudite