25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pompierii au luat la puricat bisericile în Săptămâna Mare
Pompierii au luat la puricat bisericile în Săptămâna Mare

Toate lăcaşurile de cult din judeţul Galaţi sunt verificate în aceste zile de echipe ale inspecţiei de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Pompierii nu sunt puşi pe dat amenzi, ci pe verificat şi pus la punct tot ce înseamnă prevenire, astfel încât în noaptea de Înviere oamenii să nu sufere din pricina vreunui incendiu apărut de la vreo lumânare nesupravegheată. „Acolo unde sunt deficienţe le reparăm din mers. Verificăm dacă se cunosc regulile de prevenire, dacă există extinctoare, lopeţi, dacă există spaţiu special amenajat pentru lumânări. În măsura posibilităţilor, sfătuim ca slujba să aibă loc în curtea bisericilor, aici fiind mai mic pericolul de incendiu”, a spus mr. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.
La Biserica Sf. Mina, preotul paroh Nicolae Ionaşcu şi dascălul Costel Racoviţă sunt pregătiţi şi teoretic, dar şi practic. Amândoi speră să nu aibă nevoie să îşi pună în pratică cunoştinţele. „La noi oricum slujba se va face afară. O să avem grijă ca în fiecare an, şi acum, ca atunci când se dă lumină să nu se întâmple ceva de la lumânarea vreunui credincios. Avem asigurat spaţiu special la lumânări. Vrem să ne bucurăm alături de credincioşi de Sfânta Înviere”, a spus preotul paroh Nicolae Ionaşcu. Dsacălul Racoviţă a făcut armata la pompieri şi a şi demonstrat echipei de control că ştie ce trebuie făcut într-o situaţie de urgenţă. Pompierii au mai rugat feţele bisericeşti să atragă atenţia enoriaşilor care vor împodobi icoanele cu materiale textile ce sunt inflamabile să aibă grijă la ce distanţă se află lumânările de acestea. Ultimul mare incendiu la un locaş de cult în judeţul Galaţi a avut loc în 2011, la biserica Mănăstirii Adam, chiar înainte de Paşte. Atunci focul a pornit de la cuptoarele unde se făceau cozonacii.

Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada Sărbătorilor Pascale

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu în această perioadă, Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „G-ral Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi recomandă respectarea, în principal, a unor măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor. „Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor, cu menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase. În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii. Parcarea autoturismelor persoanale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor. Marcarea vizibilă a ieşirilor şi stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de pericol pentru evitarea producerii de accidente. Aprinderea şi aşezarea lumânarilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de vegetaţie, construcţii, elemente combustibile. De asemenea, este obligatorie stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi. Cadre ale inspecţiei de prevenire vor verifica respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la lăcaşurile de cult şi locurile unde se vor desfăşoară slujbe religioase în perioada sărbătorilor pascale. Slujbele de Înviere vor fi supravegheate de aproximativ 200 de pompieri.


Articole înrudite