În cadrul Comisiei de Dialog Social reunită miercuri, 17 decembrie, în sala mare a Prefecturii a fost prezentat raportul poliţiei privind controalel organizate cu scopul combaterii materialelor pirotehnicce către populaţie, comercializare ilegală, întrucât, organizarea jocurilor de artificii trebuie să fie reealizaztă doar de către cei autorizaţi. În raportul poliţiei semnat de către şeful poliţiei gălăţene, Comisart şef Dănuţ Lefter şi de către comisarul de poliţie Cristian Cătălin Picioruş, se arată: “La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi se află în derulare Planul de acţine ” Foc de artificii” pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor articole pirotehnice, în cadrul căruia au fost efectuate un număr de 7 acţiuni în cadrul cărora a fost depistată o persoană fizică care comercializa astfel de articole în afara cadrului legal, căreia i s-a întocmit dosar penal. Autorizarea societăţilor pentru deţinerea, comercializarea şi folosirea articolelor piriotehnice se face în comun de către I.T.M Galaţi şi I.P.J Galaţi Pe raza judeţului Galaţi la momentul la care ne aflăm, sunt înregistrate un număr de 11 societăţi care au dreptul să comercializeze articole pirotehnice. Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice după cum urmează: Persoane juridice autorizate: nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate; nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile 2-4. Obiectele pirotehnice din clasa/categoria 1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului; organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean. Persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile 2-4, T.1 şi T.2 . Pot deţine şi folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.
Din experienţa anilor trecuţi se cunoaşte faptul că aceste societăţi de pe raza judeţului Galaţi îşi desfăşoară activitatea doar sezonier în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi că în multe cazuri cu încălcarea normelor legale din acest domeniu, comercializând obiecte pirotehnice din altă categorie decât cea pentru care au fost autorizaţi, în alte locuri decât cele pentru care au fost autorizate sau către minori. De asemeni sunt persoane fizice şi juridice care comercializează astfel de obiecte fără să fie autorizaţi de către I.T.M Galaţi şi I.P.J Galaţi.
În cadrul I.P.J Galaţi, coordonatorul activităţilor de combaterea ilegalităţilor din domeniul articolelor pirotehnice este Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, însă la această activitate vor participa şi efective din cadrul S.I.F, S.O.P Poliţia Rutieră, Secţii de poliţie rurale şi municipale.”
Reamintim că înaintea scoaterii în afara legii a utilizării difeitelor tipuri de material pirotehnice în perioada sărăbătorilor, spitalele din Galaţi se umpleau cu accidentaţi deveniţi victime ale artificiilor de sărbători. Iar parlamentarul care a reuşit să îşi convingă colegii să scoată în afara legii folosirii de către cetăţeni a materialelor pirotehnice este fostul deputat liberal Eugen Strungă, poreclit deputatul Pocnitoare, tocmai pentru că a fost părintele acestei legi.