15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Petrecere, la Galaţi, pentru refugiaţii ucraineni
Petrecere, la Galaţi, pentru refugiaţii ucraineni

150 de ucraineni din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi mame singure) refugiaţi la Galaţi şi Brăila au petrecut, pe 16 decembrie, Crăciunul în avans, alături de Fundaţia Inimă de Copil.
"Oaspeţii au avut parte de un program interpretat de copii ucraineni, unii dintre ei fiind copiii sau nepoţii celor prezenţi în sală. Micuţii refugiaţi au pregătit o frumoasă scenetă şi au cântat colinde. Nici seniorii ucraineni nu au stat deoparte şi au fredonat colindele alături de copii. Chiar dacă este vorba despre un Crăciun total diferit de sărbătorile de acasă, vârstnicii ucraineni s-au simţit excelent şi, pentru câteva ore, au încercat să uite că sărbătorile de anul acesta îi găsesc într-o ţară străină, departe de propriul cămin. Aceasta a şi urmărit organizaţia: în zilele de sărbători care vor urma, fiecare reamintire a acestui eveniment de comunitate să le aducă bucurie şi alinare", transmite fundaţia.
Andrei, refugiat ucrainean: „Mulţumim organizatorilor, sponsorilor, tuturor celor care ne ajută. Noi, ucrainenii, simţim căldura şi grija pe care poporul român ni le poartă. Ne rugăm astăzi la Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei care, în acest vremuri dificile, ne oferă o mână de ajutor. E un lucru extrem de valoros”.
Valentina, refugiată ucraineană: „Mă bucur să fiu prezentă la această sărbătoare, e o atmosferă în care putem să ne simţim bine, să uităm de probleme. Suntem impresionaţi de spectacolul copiilor şi de aceea avem speranţă pentru viitor”.
Daniela Kaufusi, coordonator proiecte refugiaţi, Fundaţia Inimă de Copil: „Am vrut ca, în preajma sărbătorilor, aceşti oameni să nu se simtă singuri. Au primit o masă, cadouri şi s-au bucurat de colinde, ne-am străduit ca sărbătoarea să fie cât mai aproape de spiritul sărbătorilor de acasă”.
Cei 150 de participanţi au primit cadouri la finalul evenimentului. Evenimentul a fost posibil datorită suportului financiar oferit Fundaţiei Inimă de Copil de către FONSS (Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale) din fonduri UNHCR, Good Neighbors Coreea, dar şi datorita fondurilor oferite de alţi donatori privaţi ai organizaţiei.
Alături de proiectele destinate copiilor români aflate în dificultate în care Fundaţia Inimă de Copil este implicată de peste 26 de ani, împliniţi în acest decembrie, în cele 10 luni de la declanşarea războiului din Ucraina, organizaţia a ajutat peste 5.800 de persoane prin colaborarea cu alte instituţii locale şi prin cele doua Centre de resurse şi suport pentru refugiaţi din Galaţi şi Brăila pe care le gestionează, se arată într-un comunicat al fundaţiei.


Articole înrudite