27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele cu dizabilităţi, ignorate de unii şoferi ai Transurb
Persoanele cu dizabilităţi, ignorate de unii şoferi ai Transurb

“Dacă şoferul vede vreun aparat de fotografiat sau cameră de luat vederi, e numai lapte şi miere. Dacă nu, omul care e în scaun cu rotile rămâne pe jos. Au fost cazuri în care soţia, cu soţul aflat în scaun cu rotile, ea s-a urcat la şofer, i-a spus că soţul e în scaun, a coborât femeia prin faţă, să meargă la soţ, iar  şoferul… a închis uşile şi dus a fost! Păi ce facem în astfel de cazuri?” - aşa şi-a început intervenţia din Comisia de Dialog Social, Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Sporting Club Galaţi. Extrem de nemulţumit de atitudinea unora dintre şoferii Transurb care ignoră persoanele aflate în scaun cu rotile, Vasile Cristea le-a vorbit autorităţilor despre ce probleme întâmpină persoanele cu dizabilităţi. “Şoferii ba refuză să coboare, ca să scoată rampa, spun că e aglomerat, că nu poate părăsi volanul… numai aberaţii! A fost un caz în care persoane aflate în scaun cu rotile au vrut să urce în autobuz de la gara CFR, adică era capăt de linie, şi nu au putut convinge şoferul să îi ia… Este o problemă care nu se rezolvă, degeaba am fost la Transurb, am vorbit cu conducerea… Nu atâta ne interesează ca şoferii să fie amendaţi, vrem să li se schimbe mentalitatea, atitudinea… Eu am impresia că aceşti şoferi dacă văd o persoană cu dizabilităţi au impresia că suntem şi proşti. Ei bine, nu suntem!”, a continuat, cu năduf bine întemeiat, Vasile Cristea, el însuşi fiind persoană care se deplasează cu ajutorul cârjelor, având un singur picior.
Directoarea Transurb SA, Genica Totolici, a confirmat situaţiile şi a spus că sancţionează frecvent şoferii pe numele cărora se fac astfel de reclamaţii. “În plus, le facem instructaje lunare, le spunem că este obligaţia lor de serviciu, dar, din păcate, avem probleme mai ales cu şoferii care provin din mediul privat, care au lucrat pe maxi-taxi”, a spus Genica Totolici.
Pe de altă parte, George Preda, liderul de sindicat din societate, a venit cu câteva explicaţii pentru comportamentul neadecvat al şoferilor: “Trebuie înţeles că şoferii sunt şi foarte stresaţi, trebuie să şi vândă bilete, că e obligaţia lor de serviciu... apoi sunt stresaţi că trebuie să respecte orarul, pentru că toată lumea vrea ca autobuzul să vină la timp, iar la toate acestea se adaugă şi lipsa celor şapte ani de acasă a unora din şoferi”. O lipsă care, din păcate, dacă nu va fi corijată, va face ca astfel de comportamente să se repete şi pe viitor, chiar şi atunci când toate mijloacele de transport public din Galaţi vor fi adaptate persoanelor cu dizabilităţi. Acum, însă, din păcate, nici un tramvai din Galaţi nu are rampe pentru cei cu deficienţe locomotorii iar autobuzele cu rampă le poţi număra pe degete. Până la schimbarea de mentalitate, însă, autorităţile locale încearcă altă tactică. „Vreau să anunţ că institui «numărul viceprimarului Picu Roman» şi «numărul persoanelor cu dizabilităţi» de la Primăria Galaţi, la care voi răspunde personal, mă implic personal, pentru fiecare caz voi merge la Transurb şi voi discuta acel caz. Numărul de telefon este 0236.307.701. La acest telefon voi răspunde zilnic, între 8.00 şi 16.00. Nu-i campanie, nu candidez la nimic. Am avut mama bolnavă de reumatism şi ştiu cât se chinuia să urce în autobuz şi de aceea vreau să mă implic personal”, a anunţat viceprimarul Roman Apostol Picu, prezent la şedinţa Comisiei de Dialog Social.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi