16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a înaintat două plângeri penale la adresa a doi angajatori gălăţeni care foloseau fiecare fără forme legale de angajare cel puţin 5 persoane. Potrivit informaţiilor furnizate de şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea, este vorba de firmele Econature SRL, unde au fost depistate lucrând fără forme legale 43 de persoane, respectiv Astru Grup SRL, unde lucrau 19 persoane fără contracte individuale de muncă.
Odată cu intrarea în vigoare, anul trecut, a noului Cod al Muncii, care prevede sancţiuni mult mai aspre pentru folosirea muncii la negru, numărul angajatorilor depistaţi anul trecut folosind munca la negru a scăzut comparativ cu anul precedent, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul numărului de persoane care au fost descoperite muncind fără acte legale.
”Dacă în cursul anului 2010 au fost depistaţi 370 de angajatori care foloseau persoane la negru, în anul 2011 numărul lor a scăzut la 261. În ceea ce priveşte numărul persoanelor descoprite lucrând fără forme legale de muncă, acesta a fost de 469 în 2011, faţă de 627 în 2010. Valoarea amenzilor aplicate pentru folosirea muncii la negru a fost anul trecut de 2.479.000 lei”, a precizat Ionel Petrea.

Obstacole întâmpinate în timpul controalelor

Verificările efectuate de inspectorii de muncă gălăţeni nu decurg întotdeauna normal, din cauza dificultăţilor cu care aceştia se confruntă atât dim partea angajatorilor cât şi a celor prinşi cu mâţa în sac. Obstacolele de care vorbm ţin de procedura greoaie de completare a fişelor de identificare atât din partea angajaţilor cât şi a angajatorilor, ceea ce poate conduce la apariţia unor stări conflictuale şi tensiuni în desfăşurarea controlului, dar şi de lipsa de cooperare cu inspectorii de muncă a persoanelor care prestează munca în beneficiul angajatorilor, cum ar fi părăsirea locului de muncă, refuzul completării fişelor de identificare, prezentarea de date eronate, identitate falsă. De asemenea, sunt situaţii în care angajatorii au o atitudine agresivă faţă de inspectorii de muncă, persoanele depistate susţin că nu lucrează efectiv, este restricţionat accesului inspectorilor de muncă pe proprietatea privată aparţinând persoanelor fizice, sunt insuficiente mijloace auto pentru deplasarea în teren şi este limitat consumul lunar de carburanţi.


Articole înrudite