16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În cadrul şedinţei de dialog social desfăşurată marţi la Prefectură, a fost abordat subiectul copiilor cu dizabilităţi. Inspectorul şcolar Diamanta Bulai a semnalat faptul că există părinţi ai unor copii cu dizabilităţi, dezinteresaţi să obţină certificatele medicale pentru copiii lor şi ulterior să îi înscrie la şcolile specializate. Motivaţia este de cele mai multe ori cea financiară. Însă copiii care merg la şcolile speciale fac progrese foarte mari, beneficiind de un program foarte diversificat. Ei reuşesc ulterior să se integreze în societate mult mai bine decât cei cu care nu au lucrat profesioniştii. Unele dintre primăriile din judeţ reuşesc să acorde ajutoare de îmbrăcăminte şi încălţăminte familiilor acestor copii, altele, precum cea din Galaţi, nu. Inspectoratul Şcolar este însă în discuţii cu municipalitatea pentru ca şi primăria din Galaţi să poată ajuta aceste familii.
În prezent se înregistrează în Galaţi 1.334 de copii cu grad mare de handicap şi 66 cu grad uşor de handicap (53 de copii au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, iar 10 au vârste între 14 şi 18 ani).
În judeţul nostru există 4 unităţi de învăţământ specializate: trei şcoli gimnaziale (una la Tecuci, două în Galaţi, respectiv Emil Gârleanu pentru copii surzi, şi Constantin Pufan, cea din urmă fiind modernizată printr-un proiect regional astfel încât acum este un vârf în învăţământul românesc), precum şi Liceul Tehnologic Simion Mehedinţi. Cele 54 de cabinete de asistenţă psihopedagogică oferă copiilor sprijinul necesar.


Articole înrudite