27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pădurea Gârboavele va deveni un punct de atracţie pentru copii şi nu numai
Pădurea Gârboavele va deveni un punct de atracţie pentru copii şi nu numai

După ce, în urmă cu aproximativ un an (noiembrie 2013) Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi lansa un amplu proiect de conservare a biodiversităţii în pădurea Gârboavele, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, iată că luna aceasta se îndeplinesc toate condiţiile pentru realizarea obiectivului propriu-zis de investiţie prin aprobarea, în şedinţă publică, a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie stabilite în proiect.
Proiectul “Conservarea biodiversităţii în Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi”, al cărui beneficiar care asigură implementarea este CJ Galaţi, este co-finanţat cu circa 1 milion de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 – 2013, Axa Prioritară 4 (Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000).
Dacă obiectivul general este cel de a proteja şi îmbunătăţi biodiversitatea din aria naturală protejată - Pădurea Gârboavele, obiectivele specifice vizează activităţi concrete, cum ar fi: elaborarea planului de monitorizare a 13 specii de floră şi faună şi 3 habitate din Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele, conştientizarea populaţiei în conservarea biodiversităţii din aria naturală protejată, dar şi realizarea infrastructurii de informare şi pentru vizitarea Pădurii Gârboavele. Mai exact, se vor construi un punct de informare-vizitare şi două refugii tradiţionale din lemn pentru vizitatori, se vor amenaja alei şi poteci pe o distanţă totală de 18 km pentru deplasările tematice prin pădure şi se vor amplasa de-a lungul acestora 20 de indicatoare şi 10 panouri informativ-publicitare. Astfel, vizitatorii vor putea urmări în mediul lor natural activitatea diferitelor specii de animale, reptile, păsări, amfibieni sau insecte existente în Pădurea Gârboavele. Animalele care trăiesc în arealul protejat al Pădurii Gârboavele vor beneficia, la rândul lor, de cinci adăposturi de lemn, prevăzute cu 15 suporturi pentru hrană şi 10 adăpători pentru apă.
La mijlocul lunii ianuarie 2014 a fost organizat la Tuluceşti un seminar de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa conservării biodiversităţii în aria naturală protejată din Pădurea Gârboavele. Evenimentul a beneficiat de participarea membrilor comunităţii locale, consilieri locali, angajaţi ai Primăriei comunei Tuluceşti, dar şi elevi însoţiţi de cadre didactice. Care au participat, la final şi la un concurs de orientare în Aria Naturală a Pădurii Gârboavele.
În cele din urmă, la începutul lunii august s-a reuşit scoaterea la licitaţie a lucrărilor pentru realizarea proiectului. Suma stabilită pentru execuţia lucrărilor din proiect, estimată la 680.578 de lei.


Articole înrudite

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică cod galben cu in ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi