17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Olimpica la pictură care impresionează prin creaţiile sale
Olimpica la pictură care impresionează prin creaţiile sale

Irina Şelaru (19 ani) a absolvit în 2016 Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi este o artistă talentată. Dovada sunt cele două olimpiade la pictură şi grafică câştigate în 2015 şi 2016. Irina a fost admisă la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, secţia grafică, şi spune că după terminarea facultăţii îşi va deschide propriul atelier de pictură.
Irina este pasionată de pictură de când se ştie, iar talentul său s-a rafinat pe măsură ce a înaintat în vârstă. Pentru că nu a putut să aleagă între grafică şi pictură, tânăra a decis să continue cu amândouă. Îşi aminteşte că de mică desena împreună cu fratele său şi cele două surori. ”Eu, când eram mică, făceam ce făceau şi surorile mele. În clasa I, una dintre surori a venit la Liceul de Arte şi s-a apucat de vioară. Atunci am decis să fac şi eu vioară. Asta am făcut până în clasa a VIII-a”, ne descrie cu umor Irina opţiunea din gimnaziu.
Pasiunea Irinei a fost dintotdeuna pictura şi, deşi se pregătea la şcoală la vioară, în timpul liber picta. După gimnaziu, a decis să urmeze tot Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi, dar s-a transferat la Arte Plastice. Norocul său a fost să ajungă pe mâinile unui dascăl care i-a cizelat talentul la pictură, Cornel Corcăcel, profesor de desen la Liceul de Arte din Galaţi. Dascălul nu i-a impus niciun fel de îngrădiri, astfel încât tânăra pictoriţă a reuşit să pătrundă în tainele artei figurative, portretelor şi peisajelor. ”Te analizează, ca să vadă ce fel de personalitate ai şi apoi lucrează cu elevul în funcţie de această caracteristică”, ni-l descrie Irina pe cel care i-a dus talentul la alt nivel.

Artistă de nota 10

Irina a participat la olimpiada de Arte Plastice, Design, Arhitectură şi Istoria Artei din 2015, unde practicnu a avut  concurenţă, obţinând nota 10 la desen şi 9,60 la pictură. În acest an a câştigat din nou olimpiada de Arte Plastice, dar şi-a depăşit performanţa de anul trecut, luând nota 10 la ambele probe amintite. Şi la admiterea la Universitatea de Arte şi Design din Cluj concurenţa a fost la mare distanţă de Irina, aceasta obţinând, din nou, nota 10 la toate cele trei probe de concurs.
”Sinceră să fiu, concurenţa nu este prea mare la Arte Plastice. Am văzut lucrările lor şi nu erau foarte strălucite. Eu nu am încercat să mă perfecţionez ca să fiu mai bună decât ei, ci să fiu mai bună decât eram eu ieri”, ne explică olimpica secretul performanţelor sale de până acum. Irina îşi va deschide după absolvire şi un atelier individual de pictură pentru a-şi duce pasiunea mai departe. Cel mai mult îi place să facă portrete, ”pentru că nu se compară un obiect cu expresivitatea unei persoane”, ni se destăinuie tânăra pictoriţă. Irina consideră că nivelul învăţământului românesc în ceea ce priveşte artele este extrem de scăzut în momentul de faţă şi doreşte să devină profesoară după absolvirea facultăţii pentru a ajuta tinerii talentaţi la pictură şi grafică să îşi atingă potenţialul. ”Am întâlnit mulţi tineri care spun că vin la Arte pentru că nu se face carte, pentru că este un liceu fără bătăi de cap. Vreau să schimb această percepţie”, conchide olimpica.


Articole înrudite