17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi-a propus, în cadrul proiectului „Valori autentice ale culturii populare”, să aducă în atenţia noastră oameni de valoare care au ştiut să păstreze tradiţiile peste timp şi care au reprezentat, la nivel local, folclorul muzical. Manifestarea a fost numită chiar aşa - „Oameni de lângă noi”, oameni care sunt atât de aproape de noi, şi totuşi nu-i cunoaştem suficient sau nu ne interesăm suficient de soarta lor.
În 2005, în cadrul unei cercetări etnografice întreprinse de specialiştii în folclor de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, a ieşit la iveală talentul celor care au făcut subiectul manifestării dedicate folclorului. Singurii care nu au putut fi prezenţi la eveniment au fost Manole Petrică şi Manole Vasile (comuna Bălăşeşti).
Ne-au încântat auzul, pe rând, Ştefan Neagu (Măstăcani), Teofil Hagiu (Suceveni), Dumitrache Titi (Măstăcani) şi Aurel Roşu (municipiul Galaţi).
Aurel Roşu, talentat instrumentist, „a făcut ravagii peste hotare”, după aprecierea lui Grigore Băcanu, maestru coregraf. El a cântat de-a lungul timpului la fluier, clarinet, saxofon, ocarină, cimpoi, caval, tilincă şi a adus cu el un dosar plin cu diplome ce i-au răsplătit talentul.
Păstrătorii folclorului, oameni cunoscuţi mai mult în comunitatea în care s-au născut, au avut ocazia să ne arate ce ştiu ei cel mai bine. Atâta timp cât n-au murit tradiţiile, înseamnă că nu suntem pierduţi cu totul.
Membrii ansamblului „Doina Covurluiului” au încheiat manifestarea în paşi de dans, iar nouă nu ne rămâne decât să îi felicităm, sincer, pe toţi cei implicaţi în acest proiect.

Articole înrudite