16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţia cu care se confruntă Apaterm, societate aflată în plină reorganizare, a fost discutată ieri în cadrul şedinţei de dialog social, unde s-au iscat discuţii aprinse. Detalii legate de stadiul reorganizării Apaterm au fost date de reprezentantul societăţii, Adriana Stratulat, care a ţinut să menţioneze faptul că, după ce instanţa va aproba tabelul creditorilor, în următoarele 30 de zile va fi pus la punct un plan de reorganizare a activităţii societăţii, care va fi pus în aplicare. Deşi mulţi s-ar fi aşteptat să asiste la un duel verbal, la nivel declarativ, între reprezentanţii Electrocentrale şi cei ai Apaterm pe marginea atât a reorganizării societăţii cât şi a modului în care va fi asigurată furnizarea căldurii şi agentului termic, acest lucru nu s-a întâmplat, directorul Electrocentrale neavând niciun cuvânt de zis.
Lucrul care s-a desprins în urma discuţiilor aprinse, replici şi contrareplici pe marginea situaţiei societăţii, purtate de primar, prefect, preşedintele IMM-urilor, subprefect şi preşedintele Camerei de Comerţ este faptul că toată lumea, indiferent de culoarea politică, ar trebui să se aşeze la masa tratativelor pentru a încerca să găsească o soluţie care să fie în folosul locuitorilor oraşului. Cât de multe şanse ar mai fi să se realizeze acest lucru este greu de spus, dacă ţinem cont de declaraţia lui Marian Filmon, care a ţinut să spună că despre situaţia Apaterm s-a mai discutat în ultimii ani în şedinţele de dialog social, că existau semne care arătau că societatea se află pe marginea prăpastiei dar nimeni nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia. Din punctul său de vedere, societatea nu mai poate fi resuscitată.
Reprezentanţii Apaterm au spus că elaborează un plan de reorganizare şi că speră ca, în urma aplicării măsurilor, în cel mult 2 ani societatea să nu mai depindă de sprijinul financiar al Primăriei.
Un punct fierbinte a fost cel legat de suma cheltuită pentru achitarea salarilor celor 1.060 de angajaţi ai Apaterm. După ce Adriana Stratulat a spus că valoarea cheltuielilor cu forţa de muncă raportate la cheltuielile de exploatare reprezintă 49%, lucru care a stârnit critici din partea unora dintre cei prezenţi, preşedintele Camerei de Comerţ, Ion Mocanu, a spus că procentul ar trebui să fie în jur de 26% pentru ca activitatea unei societăţi să poată fi eficientă.
Dacă cele mai multe dintre critici s au îndreptat către Apaterm, au existat şi săgeţi aruncate către Electrocentrale. Primarul a spus că furnizorul local de agent termic primar a avut norocul că Executivul i-a şters anumite datorii, lucru care nu s-a întâmplat cu Apaterm, edilul şef al urbei subliniind faptul că şi personalul Electrocentrale este supradimensionat.
În timp ce Apaterm se luptă în instanţă pentru a reprimi licenţa de furnizare a apei calde şi căldurii, trebuie spus că, potrivit informaţiilor noastre, în cursul lunii septembrie ar mai urma să fie diponibilizaţi circa 200 de angajaţi. Reprezentanţii Apaterm au vorbit de faptul că nu au ca ţintă un anumit număr de persoane, ci un fond de salarii, în schimb reprezentantul firmei care se ocupă de  reorganizare a lăsat să se subînţeleagă că s-ar face unele presiuni în ceea ce priveşte capitolul personal, afirmând că toată lumea ar trebui să înţeleagă că Apaterm nu este doar o societate comercială ci una „social comercială”. Un punct de vedere extrem de interesant l-a avut liderul de sindicat de la Electrocentrale, Mihai Popa, care le-a cerut celor responsabili să facă o analiză din care să reiasă clar dacă sistemul centralizat de încălzire este cel mai avantajos pentru locuitorii oraşului.


Articole înrudite