16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O factură pentru 3 luni, la consumul de gaze
O factură pentru 3 luni, la consumul de gaze

Furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării, GDF Suez, a anunţat încă de luna trecută, într-un document anexat facturilor trimise către consumatori, că va insera în factura pentru clienţii casnici şi estimările de consum pentru următoarele două luni calendaristice. GDF Suez susţine că, ştiind cât va avea de plată la gaze în următoarele luni, cetăţeanul îşi va chivernisi mai bine  banii.

Furnizorul francez de gaze GDF Suez Energy Romania va schimba, din această lună, modelul de factură pe care îl clientul îl primeşte lunar acasă. Astfel, la prima regularizare furnizorul va prezenta scris, pe lângă suma de plată pe lunile în care s-a făcut regularizarea, şi sumele de plată pe parcursul lunii curente şi în următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum. Vor fi detaliate sumele ce urmează a fi plătite pe parcursul următoarelor trei luni şi care vor fi însoţite de trei anexe, denumite F3 de plată ESTIMARE II, F2 de plată ESTIMARE I, F1 de plată REGULARIZARE. Asta nu înseamnă că, dacă furnizorul îţi indică şi sumele pe care le ai de plată pentru următoarele două luni, trebuie să plăteşti tot odată. Poţi plăti factura de regularizare, apoi, în lunile următoare, cât ţi s-a indicat ca estimare. Compania deţine profiluri de consum pentru fiecare tip de client, care presupun şi estimări de consum pentru fiecare lună a anului. Pe baza acestor estimări se trimit sumele care ar trebui plătite. Depinde doar de client, însă, dacă va ajunge la acel consum, îl va depăşi sau va consuma mai puţin. La următoarea factură, prima sumă, cea de regularizare, va arăta exact cât ai consumat şi ce mai e de plată.

GDF Suez Energy Romania este cel mai mare furnizor de gaz din România, cu afaceri de 1 miliard de euro anual. Deserveşte clienţii casnici, circa 1,4 milioane, din jumătatea de sud a ţării. Restul ţării este acoperit de nemţii de la E.ON. De la 1 aprilie, prţeul final al gazului diferă foarte mult între jumătatea de sud şi cea de nord a României. Astfel, dacă, în medie, la clienţii GDF Suez MWh de gaz costă circa 102 lei, la E.ON acelaşi MWh costă 118 lei. Diferenţierea de preţ s-a făcut prin ordin ANRE, care a considerat că francezii au recuperat costurile legate de achiziţiile de gaze din perioada 2011 – 2013, deci se impune o scădere de tarife, în timp ce E.ON încă are bani de recuperat. 


Articole înrudite