Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea", în parteneriat cu Departamentul de Filosofie-Sociologie al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a organizat sâmbătă lansarea cărţii "Omul societăţii de consum. În căutarea unei
noi ideologii" a lectorului univ.dr. Viorel Rotilă. Evenimentul a fost urmat de o dezbatere cu tema "Criza
societăţii de consum şi a formulelor politice contemporane".
"Omul societăţii de consum. În căutarea unei noi ideologii" este o carte în care sunt identificate bolile actualului sistem social. Viorel Rotilă aduce o critică societăţii actuale, căreia îi cad victime capitalismul şi comunismul, consumul şi îngrădirea consumului, excesul şi lipsa. Autorul a scris, fără părtinire, despre suferinţele românilor şi ale României, pledând pentru normalitate.
Într-un limbaj accesibil, a atacat unele dintre cele mai mari hibe ale societăţii actuale, vorbind deschis, de exemplu, despre „consumul ca fapt-de-a-fi-în-lume”. Poate nu întâmplător lansarea cărţii a avut loc în Galeriile Real, acolo unde gălăţeanul merge nu atât pentru a-şi achiziţiona cele necesare traiului zilnic, cât pentru a socializa, dar nu oricum, ci în faţa rafturilor şi a cărucioarelor pline. Viorel Rotilă vorbeşte în carte, la fel de liber, despre „relele politicului”, „trădarea intelectualilor” şi „declinul societăţii civile”, abordând ca studiu de caz sindicalismul, acest domeniu fiindu-i foarte bine cunoscut. Totuşi, după cum singur recunoaşte, cartea „nu este scrisă din punctul de vedere al specialistului”, doar a strâns laolaltă mai multe teme, abordându-le din punctul de vedere al cetăţeanului de rând.