16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numeroase programe universitare au devenit neatractive
Numeroase programe universitare au devenit neatractive

Hotărât lucru, după următoarea sesiune de admitere, din toamnă, când se vor scoate la concurs locurile rămase neocupate, la Universitatea Dunărea de Jos trebuie să se producă câteva schimbări semnificative în cadrul facultăţilor cu programe de studiu care nu dau randamentul scontat la lansarea ofertei educaţionale.

"Programele educaţionale în cauză (se pare destul de multe, potrivit evidenţei oficiale - circa 15-20 specializări care au înregistrat în prima sesiune sub 10 candidaţi înscrişi) care nu dau semne că vor atinge masa minimă de studenţi, pentru a realiza randamentul stabilit pentru funcţionare normală, nici după perioada de admitere din toamnă, vor pierde locurile alocate (şi, bineînţeles, finanţările aferente - n.r.)", a declarat prorectorul Adrian Lungu, în ultima conferinţă de presă pe tema admiterii. Candidaţii deja admişi vor fi sunaţi la final şi vor fi repartizaţi, potrivit opţiunilor ulterioare, către celelalte programe de studii alese, iar programele fără studenţi înscrişi nu vor mai fi rulate. Specializările vor exista în continuare dar nu se va ma rula progranul de studi pentru anul întâi. Problemele care apar în aceste cazuri cad în grija profesorilor care susţin aceste programe neatractive, iar aceste probleme ar fi trebuit rezolvate de anul trecut şi până acum să se ia o serie de măsuri: să îşi facă o politică de marketing academic corespunzătoare, să îşi ajusteze relaţia cu studenţii la sală, de exemplu.

După modul în care s-a acţionat anul acesta la Universitatea Dunărea de Jos, în ce priveşte oferta bogată de locuri oferită la admitere şi concurenţa înregistrată, rezultatele păreau mulţumitoare. O primă analiză duce la concluzii care nu mulţumesc, însă. De exemplu, pentru că se ştia că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice anunţă locurile bugetate la facultate destul de târziu, conducerea universităţii gălăţene a luat măsura, la începutul anului, să promoveze numărul total de locuri disponibile pentru admitere, aprobate după evaluarea ARACIS: 3.950 de locuri. După anunţul MECŞ, s-a scăzut numărul de locuri la buget. Luând în calcul şi o statistică oficială înregistrată în acest an, aşteptările universitarilor gălăţeni nu par să fie confirmate, încă. Astfel, faţă de anul trecut, numărul de absolvenţi care au promovat Bacalaureatul este cu peste o mie de persoane mai mare. Aprecierile generale arată că circa 25% dintre absolvenţi pleacă la universităţile străine sau la cele mai bine cotate în ţară iar alte aproximativ 20 de procente nu vor să continue, pe moment, studiile în sistem universitar. Cu toate acestea, înscrierile la facultate în 2015 trebuia să fie în număr semnificativ mai mare. Cumulând cu rezultatele slabe înregistrate la cele peste 10 programe de studii "neatractive" din ofertă, se pare că anul viitor se vor înregistra probleme privind numărul locurilor scoase la concurs şi, deci, cu finanţările alocate, conform evaluărilor făcute într-o primă fază.


Articole înrudite