Preşedintele Patronatului Drumarilor din România, ing. Liviu Bota, a afirmat că organizaţia pe care o conduce este tot mai preocupată de învăţământul tehnic şi profesional, în condiţiile în care clasa de mijloc a devenit aproape inexistentă în România şi nu mai avem nici maiştri, nici tehnicieni.
„Avem muncitori mai mult sau mai puţin calificaţi şi ingineri, dar nu avem maiştri şi tehnicieni, nu mai avem clasa de mijloc. Maiştri sunt înlocuiţi în unele cazuri cu ingineri. Este de dorit ca programa Ministerului Educaţiei să deschidă drumul spre şcoala tehnică de maiştri. În domeniul pe care îl practic de 32 de ani, s-au schimbat foarte mult tehnologiile”, a explicat Liviu Bota.
Referindu-se la situaţia că România a importat în trecut utilaje de mare productivitate, Liviu Bota a arătat că multe dintre ele nu sunt folosite din lipsa personalului care ar trebui să ştie să le mânuiască.
„Este foarte greu să folosim muncitori necalificaţi pe astfel de utilaje de foarte mare capacitate şi productivitate. Un astfel de utilaj, care costa în urmă cu mai bine de un deceniu peste 1,5 milioane de mărci germane, era manevrat, în trecut, de un inginer. Nu am avut oameni dornici să înveţe să lucreze pe astfel de utilaje. Patronatul este preocupat să califice muncitori în domeniul drumuri, poduri şi căi ferate. Am obţinut atestatul care ne dă dreptul de a presta aceste servicii, iar începând din această iarnă vom avea cursuri de pregătire profesională, pentru că iarna constructorii au mai mult timp liber şi se face pregătirea teoretică, iar din primăvară se va face partea practică”, a spus preşedintele Patronatului Drumarilor.