O spune chiar vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi, vizavi de măsura luată unilateral de Ministerul Sănătăţii prin care asiguraţii nu mai au nicio gratuitate sau compensaţie la medicul dentist. Practic copiii şi persoanele care făceau parte din categorii defavorizate aveau fie gratuitate, fie compensare pentru anumite manevre stomatologice. Măsura a fost luată într-un fel gradual şi medicii dentişti au început să aibă bănuieli chiar din martie.
„Pe lunile ianuarie şi februarie am primit de la Casa de Asigurări de Sănătate aceeaşi sumă, plafonul nostru obişnuit. Numai că în martie deja plafonul a fost brust redus cu o treime, aşa, fără explicaţii. De exemplu, în loc de 1.300 de lei, cât primea un medic primar, s-a ajuns la 400 de lei. La începutul lunii aprilie, pentru medicii dentişti care aveau contract cu Casa de Asigurări s-a primit buget zero. Culmea este că în noul contrcat cadru, cel pe 2013, care urmează să fie semnat, este prinsă medicina dentară, dar nu există buget. Ni s-a spus că la rectificare este posibilitatea să se rezolve problema, dar nu prea aş crede, având în vedere ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii. Este foarte grav că acum suntem puşi în situaţia să îi spunem unui bătrân care de exemplu avea de plătit doar 25 de lei pentru o procedură compensată că acum trebuie să plătească 60 de lei. Sau trebuie să refuzăm să tratăm gratuit copii. Este umilitor că noi suntem puşi în situaţia asta. Omul ia prima oară contact cu noi, nu cu Ministerul Sănătăţii. Unii dintre noi, chiar şi eu, mai facem muncă voluntară pentru pacienţii cu probleme sociale sau copii, dar nu putem avea posibilitatea să facem asta la infinit. Primii care suferă sunt pacienţii, mai ales categoriile defavorizate, care sunt şi aşa sărăcite. Este foarte greu. Am 25 de ani de experienţă dar nici pe vremea lui Ceauşescu nu exista o aşa mare austeritate în medicina dentară socială”, a declarat dr. Carmen Marcu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi.
Medicii dentişti mai au acum şi o altă problemă. Ar trebui să cheltuie câte 1.000 de lei să îşi acrediteteze iar cabinetele. Unii au plătit. Numai că, dacă într-adevăr bugetul venit la de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este zero, nu are logică să semnezi un contract pentru care nu primeşti bani. Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi nu are nicio altă informaţie în afară de ce s-a spus la Ministerul Sănătăţii.
„Există posibilitatea să se revină pe buget pentru medicina dentară, dar eventual după rectificare”, a precizat dr. Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi.