În urma verificărilor efectuate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), nu mai puţin de 321 de părinţi care primeau indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie să dea banii înapoi deoarece, în acelaşi timp, au realizat venituri profesionale, lucru interzis prin literă de lege. Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Ralea, suma cea mai mare pe care trebuie să o plătească un părinte este de aproximativ 10.000 de lei.
"Am verificat 1.105 cazuri de suprapuneri ale datelor noastre cu cele de la Finanţe. Dintre acestea, 321 de persoane au încasat venituri profesionale în perioada în care primeau şi indemnizaţia. Pentru toţi cei 321 am emis dispoziţiile de debituri, urmând ca aceştia să achite sumele încasate necuvenit. Dacă vorbim de valori, am avut situaţii în care trebuia plătită o singură zi, dar aici situaţia se explică deoarece părintele începe să lucreze atunci când copilul împlineşte un an. De fapt, trebuie să înceapă la vârsta de un an şi o zi a copilului. În schimb, am avut şi cazuri în care părinţii au lucrat 5, 6 sau chiar 7 luni de zile şi trebuie să înapoieze sume de până la 10.000 de lei. E neplăcut, dar asta este", explică Olimpia Ralea.
În cazul sumelor mai mari, AJPIS a încercat să le uşureze situaţia, oferindu-le ocazia de a înapoia banii într-o perioadă mai mare de 30 de zile, cât este decizia de debit. Astfel, au mers pe o echivalenţă, în urma semnării unui angajament de plată - dacă au lucrat timp de 5 luni şi în acelaşi timp au primit şi indemnizaţia, părinţii trebuie să îi achite în decursul aceleiaşi perioade.
Plăţi suspendate dacă nu s-au plătiti taxele şi impozitele
De asemenea, reprezentanţii AJPIS au efectuat verificări privind plata taxelor şi impozitelor de către persoanele care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului. În urma acestor verificări, 73 de beneficiari nu vor mai primi drepturile aferente lunii aprilie, până nu îşi achită taxele şi impozitele către bugetul local.
"Începând cu luna mai, adică cu drepturile pentru luna aprilie, aceştia nu îşi vor primi indemnizaţia timp de cinci luni de zile. După ce îşi plătesc taxele şi impozitele aferente anului 2012, trebuie să ne aducă o dovadă şi noi îi repunem în plată şi vor primi şi banii pentru perioada de suspendare. Deci nu pierd nimic, dar trebuie să plătească", mai explică directorul executiv AJPIS.