Curtea de Apel Galaţi l-a achitat zilele trecute pe executorul judecătoresc Vincenţiu Vasiliu de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor pe motiv că fapta de care era acuzat nu este prevăzută de legea penală. Judecătorii ar fi luat aceeaşi decizie şi faţă de asociatul său, Dumitru Viţelaru, fost preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi, dar acesta a decedat în timpul procesului, astfel că faţă de el s-a dispus încetarea procesului penal.
Cei doi executori judecătoreşti - Dumitru Viţelaru şi asociatul său Vincenţiu Vasiliu – au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor după ce pe 9 august 2010 au realizat o executare silită în judeţul Vrancea, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că ar fi cauzat un prejudiciu de 17.000 de euro. Povestea a început în mai 2010, când un gălăţean din Vânători şi-a dus tractorul la reparat la un atelier din satul vrâncean Jilişte, dar nu a avut bani să plătească valoarea reparaţiilor.
Procesul poate continua în civil
Pentru că avea nevoie de utilajul agricol, proprietarul tractorului a apelat la un subterfugiu pentru a intra în posesia lui, încheind un contract de consultanţă cu o firmă din Galaţi, care a cerut apoi executorului să îi restituie utilajul agricol în baza unui contract de garanţie mobiliară. „Deşi nu avea competenţa teritorială de a efectua executarea, Dumitru Viţelaru a semnat şi ştampilat un formular, apoi i-a dat dispoziţie lui Vincenţiu Vasiliu să ridice tractorul” a precizat procurorul de caz în rechizitoriu. Dumitru Viţelaru ne-a declarat la acea vreme că este nevinovat şi că va dovedi acest lucru în instanţă. „Sunt nişte acuzaţii gratuite. Trimiterea mea în judecată nu este justificată. I-am explicat procurorului că aveam competenţă teritorială să fac executarea şi la Vrancea. Pe criteriile care mi-au fost reţinute mie, toţi executorii judecătoreşti de la Galaţi ar trebui trimişi în judecată. Am cerut un punct de vedere oficial şi de la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, pe care îl voi depune în instanţă”, susţinea Viţelaru. De amintit este că judecătorii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă, ceea ce înseamnă că firma SC Agri Machine SRL poate deschide un proces civil, dacă doreşte să îşi recupereze cei 17.000 de euro.