24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi şedinţa de negociere a noului CCM care ar fi trebuit să aibă loc vineri a fost decalată pentru sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 10, nu se ştie la acest moment dacă va putea fi respectat noul calendar al tratativelor în cadrul căruia ar urma să se discute pe marginea drepturilor salariale ale celor 8.000 de angajaţi. O nouă schimbare de program ar putea surveni în cazul în care sindicaliştii de la sindicatul Siderurgistul, care sunt plecaţi la reuniunea comitetului european de întreprindere, nu ar ajunge la timp la Galaţi din cauza vremii nefavorabile. Nu se ştie care a fost punctul de vedere ridicat de sindicaliştii de la Siderurgistul, şi aici ne referim dacă au sesizat faptul că se taie capacităţi de producţie care sunt transformate în fier vechi, că se duce un război psihologic asupra salariaţilor ca aceştia să nu se arate nemulţumiţi de salarii sau de ceea ce se întâmplă cu Combinatul, aşa cum nu se ştie dacă sindicaliştii de la Siderurgistul le-au comunicat reprezentanţilor conduceriii Diviziei de Produse Plate că ar fi un lucru bun pentru Combinat încheierea unui contract de furnizare a energiei pe o perioadă mai mare de timp şi la un preţ mai rezonabil dar în anumite condiţii, cum ar fi de exemplu oprirea tăierii unor capacităţi de producţie, menţinerea numărului de locuri de muncă şi efectuarea unor investiţii. Mesajul pe care sindicaliştii de la Siderurgistul l-au lăsat să ajungă la public a fost doar acela transmis de Robert Himpe, care ar fi cerut în numele companiei inclusiv un sprijin politic pentru rezolvarea problemei energiei, fără însă să se menţioneze nimic dacă la rândul ei compania şi-ar lua nişte angajamente care să asigure continuitatea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă.
Sindicatele nu acceptă scăderi de salarii
Costică Harnagea, liderul sindicatului Forum şi cel care negociază în numele Federaţiei Solidaritatea CN Metal prevederile noului contract, ne-a declarat că noua şedinţă de negociere a fost mutată sâmbătă, începând cu ora 10, nefiind însă exclus să apară modificări.
„Eu personal la această întâlnire îmi voi menţine punctul de vedere că nu putem accepta reducerea salariilor cu 5% sau a programului de lucru, aşa cum au anunţat cei din conducere, invocând dificultăţile cu care se confruntă, fiind menţinută în continuare cererea de creştere cu 8,5% a salariilor”, ne-a declarat Costică Harnagea.
Oferta şoc a administraţiei, şi anume de reducere a salariilor, a produs îngrijorări în rândul angajaţilor, care nu sunt însă atât de nemulţumiţi încât să protesteze faţă de reducerea salariilor. Totodată există voci care spun că reducerea salarială ar fi fost aruncată pe piaţă în ideea ca cei aflaţi la putere să perceapă situaţia unităţii drept una dificilă şi să se implice în ajutarea ei, adică în găsirea unor soluţii pentru ca fostul colos siderurgic să cumpere energie electrică în condiţii mai avantajoase, ţinând cont de faptul că este un mare producător al ţării. Dacă această teorie se dovedeşte a fi adevărată este posibil ca până la sfârşit să se ajungă la un acord de îngheţare a salariilor şi de acordare condiţionată,  anul viitor, a unui bonus, spun surse de la nivelul unităţii, care nu exclud că s-ar putea totuşi recurge la scăderea numărului de zile de lucru. Atât timp cât doar puţine voci sindicale şi din rândul angajaţilor cer statului să se implice şi să facă ceva pentru menţinerea Combinatului, în timp ce alţi lideri de sindicat şi de federaţie nu au nimic de spus, este greu de crezut că politicienii şi cei care conduc destinele acestei ţări se vor implica în problema Combinatului de la Galaţi.


Articole înrudite