Spun membrii familiei Lazăr, părinţii copilului din Galaţi care acuză medicii Spitalului de Copii de malpraxis în cazul decesului băiatului lor de numai 2 ani. Oamenii se referă la felul în care au strâns cei 1.500 de lei, banii necesari pentru plata expertului comisiei de malpraxis. Dacă acesta nu ar fi fost plătit, legea ar fi cerut ca acest caz să fie clasat. Vineri, comisia a decis că expertul să fie din alt judeţ iar ieri li s-a comunicat părinţilor, chemaţi la sediul DSP, contul în care trebuie să vireze banii necesari plăţii expertului. Oamenii, care trăiesc doar din salariul minim al tatălui, paznic la Talcioc, au făcut eforturi supraomeneşti să adune aceşti bani.
„Ne-au ajutat oameni de pe stradă sau unii care au auzit de cazul nostru şi aflaseră că avem nevoie de bani, altfel nu aveam cum plăti expertul şi nu se mai făcea ancheta. Am mers şi noi din poartă în poartă şi am rugat oamenii să ne ajute. Aşa că am strâns banii”, a povestit Grigoriţa Lazăr, mamă copilului mort. Părinţii au arătat şi o poză făcută băiatului cu doar câteva ore înainte de a muri, în spital, din care se vede că micuţul nu era în comă. Aşa că părinţii acuză în continuare medicii şi spun că nu le vor banii.
„Nu vrem bani. Nu de aia am deschis ancheta. Vrem doar ca să se facă dreptate şi cei care se fac vinovaţi de moartea copilului nostru să nu mai lucreze în spital”, spunea şi Florin Lazăr, tatăl copilului.
Expertul care va analiza cazul se pare că ar fi din Brăila şi a fost ales prin tragere la sorţi tocmai pentru a nu fi suspiciuni.
„Părinţii au venit la direcţie acum şi pentru a se asigura că ancheta nu trenează şi că totul se va face transparent”, a precizat Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
În 90 de zile de la depunerea plângerii, comisia de malpraxis a DSP Galaţi trebuie să dea un rezultat în acest caz. Expertul îşi va putea depune raportul doar după 3 săptămâni, după ce raportului autopsiei i se vor adăuga şi rezultatele testelor biologice şi biochimice care se lucrează la Bucureşti.
Reamintim că la începutul săptămânii trecute rudele unui copil în vârstă de numai doi ani acuzau cadrele medicale că au internat un copil ce avea doar amigdalită şi 17 ore mai târziu era mort. În acel moment medicii s-au apărat şi au spus că micuţul avea meningoencefalită şi nu aveau ce îi face. Nefiind convinşi, părinţii au depus plângere la comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.