Cei care s-au întrebat, în ultimii patru ani de zile, de ce nu este deschis sediul Muzeului de Istorie Paul Păltănea - secţia din strada Domnească nr. 25 - trebuie să ştie că această clădire s-a aflat într-un soi de "conservare".
Conservarea a fost impusă de CJ Galaţi, instituţie care are în subordine Muzeul de Istorie Galaţi şi care, în mandatul 2012-2016 (perioadă în care şefia CJ Galaţi a fost deţinută de Nicolae Bacalbaşa, actual deputat PSD) nu a reuşit să găsească disponibilitate pentru achiziţionarea unei centrale termice cu care secţia din Domnească să fie încălzită pe timp de iarnă.
"Imediat după ce s-a retrocedat o parte din clădire familiei Cavaliotti, prin 2012, s-a pus problema încălzirii spaţiului care mai rămăsese muzeului. Înainte de retrocedare, toată clădirea se încălzea cu ajutorul unei centrale cu două cazane imense. După ce s-a restituit, conform legilor proprietăţii, o parte din muzeu, familiei Cavaliotti, s-a ajuns la concluzia că centrala respectivă nu mai putea fi folosită, întrucât nu era eficientă. Se impunea achiziţia unei alte centrale murale care să încălzească puţinul spaţiu rămas muzeului. Până când nu am avut din nou sursă de căldură în muzeu nu am mai putut să folosim acest spaţiu, mai ales în perioada de toamnă-iarnă. Poate că în octombrie era cald afară, dar în interior se forma condens, lucru ce putea afecta grav piesele expuse. Aşa că am decis să nu folosim muzeul până când nu avem sursă de încălzire. Iată că acum, datorită noului preşedinte al CJ Galaţi, Costel Fotea, putem redeschide pe timp de iarnă muzeul, căci ni s-a aprobat montarea a două centrale murale, una la parter şi una la etaj, iar acum putem să primim vizitatorii aşa cum se cuvine", a declarat directorul Muzeului de istorie Galaţi, Cristi Căldăraru.
Pentru a marca redeschiderea muzeului din str. Domnească, acesta a organizat două expoziţii arheologice, una la parter - "Mărturii arheologice recent descoperite pe teritoriul judeţului Galaţi" şi cealaltă la etaj - "Prezenţe cucuteniene în nordul judeţului Galaţi" (expoziţie adusă de la Muzeul de Istorie din Tecuci). Cele două expoziţii cuprind zeci de piese arheologice descoperite în două zone arheologice distincte (Negrileşti - Cavadineşti şi Bereşti -Toflea) şi îşi aşteaptă vizitatorii până la finele lunii ianuarie.