17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Electrocentrale preferă varianta încălzirii centralizate, prin modernizarea sistemului actual
Electrocentrale preferă varianta încălzirii centralizate, prin modernizarea sistemului actual

Societatea Electrocentrale Galaţi SA a exprimat ieri, prin vocea administratorului special, Sinan Mustafa, un punct de vedere asupra "Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi 2017-2030", realizată de specialiştii din cadrul Universităţii "Dunărea De Jos" - Facultatea de Inginerie.

„Înainte de toate ţinem să felicităm municipalitatea pentru acest demers absolut necesar situaţiei dificile cu care, din păcate, sistemul centralizat de termoficare din municipiul Galaţi se confruntă, deşi ne-am fi bucurat să fim consultaţi sau chiar să participăm la elaborarea ei. Apoi ne dorim să reamintim sau chiar să clarificăm rolul societăţii noastre în cadrul SACET, de unic producător şi transportator al energiei termice în municipiul Galaţi. În această calitate, Electrocentrale Galaţi SA, în insolvenţă, deţine în proprietate privată reţelele de transport ale agentului termic, reţele aflate în acest moment sub gaj faţă de creditorul majoritar al societăţii - Romgaz. Într-o astfel de situaţie, rugăm să se reţină punctul nostru de vedere, acela că singura posibilitate de trecere a acestei reţele de transport în proprietatea municipalităţii, distribuitorului sau al altei entităţi se poate face numai prin achiziţionarea ei în cadrul unei proceduri de licitaţii publică. Există, bineînţeles, în continuare, posibilitatea propusă în strategia noastră de reorganizare a SACET, făcută publică încă din septembrie 2014 şi dezbătută public în mai 2016, într-un cadru organizat şi cu participarea tuturor factorilor implicaţi în acest proces, inclusiv distribuitorii de gaz şi electricitate, de a înfiinţa o societate unitară de producţie, transport şi distribuiţie a agentului termic, însă cu o participare mixtă în acţionariat între municipalitate şi statul român (actualul acţionar al Electrocentrale Galaţi SA) sau chiar Romgaz (creditorul majoritar al societăţii şi destinatarul dreptului de gaj asupra majorităţii activelor societăţii, inclusiv asupra reţelei de transport). (...) Luând în calcul ipoteza de bază prevăzută în document, conform căreia sistemul de transport va aparţine integral municipalităţii, am înţeles că au fost gândite soluţii alternative, însă din start această ipoteză este, din punctul nostru de vedere, nerealizabilă sau cel puţin ar trebui susţinută concret cu prezentarea soluţiei gândite de specialişti de preluare a acestei reţele de la noi la municipalitate, altele decât cele menţionate mai sus”, spune Mustafa Sinan, pe o reţea de socializare.

Administratorul special al Electrocentrale a ţinut să precizeze că a aflat de strategie din presă şi că a obţinut documentul de pe site-ul Primăriei. „Din parcurgerea materialului nu am reţinut care este gândirea/varianta avută în vedere de specialiştii care au elaborat strategia în ceea ce priveşte modalitatea de funcţionare a SACET până la implementarea soluţiei recomandate în cadrul documentului. Reamintim de starea de insolvenţă a societăţii noastre, determinată de relaţia cu fostul distribuitor, Apaterm SA-în faliment, de la care nu am mai reuşit să recuperăm aproximativ 400 milioane RON, în condiţiile în care totalul datoriilor noastre nu depăşeau 200 milioane RON. Într-o astfel de situaţie, juridic vorbind, noi mai putem funcţiona în aşa-zisa perioada de «trecere» la soluţia avută în vedere în studiu numai dacă creditorii noştri (Romgaz şi Transgaz) acceptă un plan de reorganizare pentru perioada următoare (3 ani). Suntem rezervaţi în privinţa obţinerii unui astfel de accept de la aceşti creditori în condiţiile în care municipalitatea decide să aleagă soluţia propusă prin strategie. Drept urmare, rugăm a se luă în calcul riscul ca producţia agentului termic să nu mai fie realizată la societatea noastră şi să se precizeze clar, în aceste condiţii, cum va fi aceasta produsă până la implementarea soluţiei prevăzute în strategie şi de către cine. Mai rugăm a se luă în calcul faptul că orice întrerupere în livrarea agentului termic în această perioadă poate genera noi valuri de debranşări, lucru care va influenţa major cifrele estimate în strategie”, mai spune Mustafa Sinan. Acesta a adăugat că din analiza documentului reiese că se iau în calcul 35.910 apartamente branşate încă în SACET, faţă de numărul iniţial de 90.000 şi că ar fi necesar ca analiza să se facă raportat nu doar la numărul de apartamente rămase în sistem, ci treptat până la numărul lor iniţial, considerând că noul sistem, odată implementat, ar putea convinge consumatorii să revină la încălzirea centralizată. 

Sinana Mustafa a vorbit şi despre cele trei scenarii strategice prevăzute în document, şi anume: Scenariul 1- alimentarea centralizată, cu menţinerea sistemului actual (retehnologizare, reabilitare şi modernizare); Scenariul 2 - alimentare descentralizată (centrale termice de zonă); Scenariul 3 - alimentare individuală. „Considerăm că cel mai bun scenariu este cel prevăzut la punctul 1, de alimentare centralizată cu retehnologizarea, reabilitarea şi modernizarea sistemului actual. Aici solicităm specialiştilor să vină suplimentar cu estimări proprii de costuri pentru aceste retehnologizări şi să ţină cont, aşa cum uneori fac referire în document, de posibila creştere a numărului de consumatori atât timp cât acest serviciu se face la preţuri competitive şi în condiţii de calitate”, mai spune administratorul special al Electrocentrale. Acesta a adăugat că dezbaterea privind strategia trebuie reluată într-un cadru organizat şi cu participarea largă a factorilor interesaţi, „felul în care este supusă dezbaterii publice fiind total nepotrivit pentru un subiect de importanţă majoră”.

Administratorul special al Electrocentrale şi-a încheiat expunerea spunând: „Având în vedere timpul foarte scurt şi faptul că nu am primit încă oficial solicitarea unui punct de vedere, noi colectând informaţiile în acest sens doar din presa locală şi site-ul primăriei, ne rezervăm dreptul să venim în perioada următoare cu noi completări la strategia în discuţie”. 


Articole înrudite