16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Monumentul "Apărătorii oraşului Galaţi", dezvelit în prezenţa oficialităţilor gălăţene
Monumentul "Apărătorii oraşului Galaţi", dezvelit în prezenţa oficialităţilor gălăţene

Monumentul ”Apărătorii oraşului Galaţi” a fost dezvelit, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, în prezenţa oficialităţilor gălăţene, dar şi a câtorva zeci de persoane adunate să vadă demonstraţii de reconstituire istorico-militară, prezentarea echipamentului, drapelului şi armamentului de epocă, mânuiri de armă şi ceremonia de depunere a Jurământului Militar conform Regulamentelor din anul 1918. Monumentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.
În acel an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătălie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor. În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre, aviaţia - caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.
În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei. În anul 1923, Societatea "Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare" din Galaţi, propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban.
Din raţiuni aşa-zis "edilitare", monumentul a fost demolat în anul 1962.
Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi, a finanţat cu aproximativ 400.000 lei refacerea Monumentului Apărătorii oraşului Galaţi, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecţia străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban.


Articole înrudite