27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Modificările aduse Legii Educaţiei, "pentru unii mumă, pentru alţii ciumă"
Modificările aduse Legii Educaţiei, "pentru unii mumă, pentru alţii ciumă"

Recenta Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei naşte reacţii diferite printre principalii actori din piaţa educaţională. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că ordonanţa este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri, iar în act nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.
În acest context, dacă cei din conducerea Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi afirmă că unele modificări la lege sunt benefice - "modificările sunt pozitive, în favoarea sistemului" - nu aceeaşi relaxare este în tabăra celor care studiază.
"Ceea ce considerăm noi benefic în ordonanţă sunt reglementările privind modul de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din şcoli. Aici e vorba de concursul de ocupare a funcţiei de director – toate reglementările legate de concurs şi de modul în care poate fi eliberat din funcţie un director. Apoi sunt şi reglementările problemei cadrelor didactice auxiliare, care nu beneficiau de decontarea navetei şi de gradaţia de merit, care e acum rezolvată. Un alt drept recuperat este pensionarea anticipată, care pe noi ne bucură", a susţinut Lidia Antoniu, preşedinta SIP Galaţi, într-o conferinţă de presă susţinută recent la Casa Corpului Didactic, unde este şi sediul sindicatului.
În acelaşi timp, la nivel naţional s-a afirmat că modificările aduse la Legea Educaţiei Naţionale, prin OUG nr.49 din 2014, adoptată de Guvern pe 26 iunie, este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri cu profesori, directori de şcoli, rectori, sindicate, asociaţii de elevi şi părinti, reprezentanţi ai autorităţilor locale etc.

Organizaţiile studenţeşti cer demisia ministrului Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR - din care face parte şi Liga Studenţilor din Galaţi) anunţă printr-un comunicat că îşi exprimă public indignarea faţă de prevederile OUG nr . 49/2014, "prevederi ce măcelăresc orice şansă a studenţilor de a beneficia de un sistem de învăţământ superior de calitate”.
”Deşi Guvernul, împreună cu Ministrul Educaţiei şi cel al Învăţământului Superior promovează dialogul social, menţionând inclusiv în comunicatele de presă consultările cu studenţii, acestea NU se întâmplă pe tema modificărilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studenţilor care nu sunt luate niciodată în considerare. A uitat să ne consulte la fiecare ordonanţă de urgenţă publicată în ultimii doi ani şi ne-am convins că ministrul nu are nicio urmă de respect pentru studenţi. Mai mult, prevederile acestui OUG certifică faptul că învăţământul superior românesc nu are niciun viitor dacă nu vor exista schimbări urgente în fruntea celor responsabili de soarta educaţiei din România. Este ultima oară când acceptăm bătaia de joc a ministrului la adresa studenţilor şi a învăţământului superior şi, în urma consultării organizaţiilor studenţeşti din teritoriu, cerem Guvernului demiterea urgentă din funcţie a Ministrului Mihnea Costoiu şi luarea de măsuri pentru eliminarea abuzurilor permise de OUG. În contextul actual, singura soluţie pe care Guvernul ne-o dă, de a beneficia de un sistem de educaţie de calitate, performant, fără abuzuri şi în care studenţii sunt parteneri reali ai procesului educaţional este emigrarea. Ne poate însoţi şi domnul Costoiu, poate aşa are timp să îşi finalizeze alături de noi şi studiile de doctorat” a declarat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR
Potrivit ministrului, Legea Educaţiei adoptată în 2011 cuprindea o serie de măsuri greşite sau inaplicabile, cum ar fi de exemplu titularizarea la nivel naţional a cadrelor didactice în urma unui examen desfăşurat la nivel de unitate de învăţământ - măsură contestată de la bun început de sistem - sau regulile de funcţionare a consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, reguli care nu au ţinut cont de situaţia de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, în multe unităţi de învăţământ aceste consilii nu s-au putut întruni.
Pricopie mai spune că emiterea ordonanţei de urgenţă a fost anunţată cu mai multe săptămâni în urmă şi a apărut ca o necesitate pentru ca anul şcolar 2014-2015 să înceapă în bune condiţii.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi