16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 2.000 de gălăţeni sunt bolnavi de viroze respiratorii şi pneumonii, conform datelor din ultima săptămână de monitorizare a situaţiei epidemiologice la nivelul judeţului. Faţă de săptămâna anterioară de monitorizare, situaţia este cam la fel, în schimb s-a constatat o oarecare scădere a numărului de pacienţi diagnosticaţi a avea pneumonii.
„În ultima săptămână de raportare s-au înregistrat 1.860 persoane care suferă de viroze respiratorii, din care 60 au necesitat internarea, deoarece boala s-a complicat. În rest, în ceea ce priveşte pneumoniile şi bronhopneumoniile, aici s-a înregistrat o oarecare scădere a numărului de cazuri, ajungându-se acum la 266 de pacienţi diagnosticaţi, din care 93, cu forme mai grave, au şi fost internaţi. Variaţiile de temperatură din ultima săptămână nu au influenţat foarte mult evoluţia numărului de viroze respiratorii şi pneumonii. Situaţia s-a păstrat în aceiaşi parametri ca în timpul săptămânii anterioare”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Autorităţile susţin că nu mai există riscul unei explozii de gripă, chiar dacă o parte a vaccinului nu era tocmai bun, deoarece tulpina care avea o concentraţie mai mică în vaccin nu a circulat încă.
„Nu s-a înregistrat în această ultimă săptămână de raportare niciun nou caz de gripă şi, la fel, niciun nou deces cauzat de infecţiile respiratorii. În ceea ce priveşte faptul că acum nu mai există vaccin antigripal, dar mai ales faptul că o parte a populaţie s-a vaccinat cu un vaccin ce nu avea destulă concentraţie din tulpina B, deocamdată nu există risc de epidemie deoarece această tulpină virală, tulpina B, nu a circulat deocamdată”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.
În Galaţi, 7.500 de doze de vaccin neconform standardelor a fost retras din circuit şi distrus. Din păcate, asta nu înainte ca alte zeci de mii de doze de vaccin, cu aceeaşi deficienţă, să fi fost deja aplicate pacienţilor. În cazul în care virusul gripal B ar circula, cei care s-au imunizat cu vaccin neconform ar face gripă.


Articole înrudite