27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mii de cercetători, la Universitatea Dunărea de Jos
Mii de cercetători, la Universitatea Dunărea de Jos

Holurile de obicei atât de liniştite ale Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au fost, vineri noapte, pline de larma miilor de copii veniţi special la Noaptea Cercetătorilor. Organizatorii au pregătit peste 20 de laboratoare sau puncte de interes, unde copiii au putut experimenta diverse proiecte gândite de studenţii gălăţeni, precum ochelarii speciali cu ajutorul cărora poţi activa un robot doar prin mişcarea ochilor.
"Este vorba despre un proiect de liecnţă la care au lucrat studenţii Facultăţii noastre. A fost gândit ca un robot care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi severe, care nu îşi pot mişca memebrele şi care, prin simpla mişcare a ochilor, să poată activa robotul", le-a explicat, copiilor, Răzvan Şolea, profesor universitar la Facultatea de Calculatoare.
"Eu sunt pasionat de roboţi, de aceea am venit aici. Până acum am văzut robotul care se mişcă aşa cum mişti tu ochii, robotul care apucă chestii cu braţele şi robotul care luminează în funcţie de cum te mişti tu", a spus Rareş, un băieţel de numai 11 ani, care a venit la Noaptea Cercetătorilor. Pasionat de robotică, Rareş a spus că atunci când va fi mare vrea să se facă... "cântăreţ!, pentru că eu deja sunt la Canto, mi-am început cariera, dar când voi fi cântăreţ, în timpul liber, voi face roboţi".
Şi alţi copii veniţi la Noaptea Cercetătorilor au explorat, cu imaginaţie, în propriul viitor, închipuindu-şi că vor fi cercetători în laborator, poliţişti criminalişti sau, de ce nu?, medici care să salveze vieţile celor aflaţi în pericol. Pentru fiecare din aceste meserii de viitor au avut ghizi - studenţii medicinişti, care au făcut o demonstraţie de intervenţie în cazul unui accident, polişţiştii antitero şi cei criminalişti, care le-au arătat copiilor cum se amprentează o persoană şi cum pot fi prinşi răufăcătorii, şi savanţii de laborator, care, cu mult umor, au învăţat copiii ce înseamnă procedeul distilării: "Ştiţi cum fac bunicii voştri acum, toamna, ţuica? Ei bine, prin distilare, ceea ce vom face şi noi aici. Noi nu vom face ţuică, ci vom distila Coca-Cola şi vom obţine esenţă de Coca-Cola".
Experimentele distractive şi, totodată, educative, au continuat şi în laboratoarele Facultăţii de Chimie Alimentară, unde cei mici au lipit seminţe, bomboane şi paste făinoase pe planşe predesenate, învăţând, astfel, din ce este compusă o celulă, şi au degustat brânzică mov, brioşe şi îngheţată, toate preparate în laboratoarele facultăţii.
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, desfăşurat în toate statele europene, care îşi propune să atragă noua generaţie către munca de cercetare în interiorul Uniunii Europene şi să crească recunoaşterea publicului larg faţă de muncă nevăzută a cercetătorilor. Prima ediţie a Nopţii Cercetătorilor Europeni a avut loc în 2005, când proiectul a fost iniţiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi