Studenţii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au participat, luni, la deschiderea anului universitar, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României. Înaltul oaspete a participat, dimineaţă, la “Te Deum”–ul oficiat în Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos de către arhiepiscopul Casian Crăciun, împreună cu un sobor de preoţi. La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României a primit un buchet de flori în culorile drapelului naţional. Ulterior, Alteţa Sa a participat, în Aula Magna a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, la deschiderea noului an universitar. În deschidere, corul tinerilor studenţi ai Facultăţii de Teologie a intonat “Gaudeamus Igitur”. După “Tatăl Nostru” şi binecuvântarea arhierească, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a ţinut un scurt discurs, urmat de alocuţiunile prorectorului Universităţii Dunărea de Jos cf.dr.ing. Ştefan Baltă şi decanului Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, dr. Ion Cordoneanu.
"Ce importanţă ar avea să sărbătorim roadele toamnei, în pieţe, dacă nu ne-am aminti că acum 2000 de ani, în piaţa centrală a Atenei, se întâlneau filosofii şi înţelepţii, pentru a pune la cale cele ce sunt necesare pentru binele Cetăţii? Între ei se afla şi Sf. Apostol Pavel, după anul 50 de la naşterea lui Hristos, şi acolo s-a deschis un curs de filosofie teologică şi de Teologie Filosofică antropologică existenţială", le-a spus arhiepiscopul Casian Crăciun studenţilor. În discursul său, arhiepiscopul le-a vorbit celor prezenţi şi despre importanţa actului filantropic, în context amintind de activitatea filantropică desfăşurată de Fundaţia Principesa Margareta a României.
Reamintim că Fundaţia Principesa Margareta a lansat la Galaţi studiul “Atitudinea tinerilor faţă de bunici”, eveniment desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.
Studiul “Atitudinea tinerilor faţă de bunici" a fost realizat de iVox (www.ivox.ro) la comanda Fundaţiei Principesa Margareta a României în septembrie 2016, pe un eşantion de 1.628 respondenţi între 18 şi 40 de ani, din mediul urban, utilizatori de internet din România. Studiul relevă nevoia de atenţie a persoanelor vârstnice din partea tinerilor şi a comunităţii. Studiul a plecat de la informaţia potrivit căreia peste 1.500.000 de vârstnici din România sunt afectaţi de singurătate şi că 3 din 5 dintre români au fost crescuţi de bunici, însă mai puţin de jumătate dintre ei îi mai vizitează periodic. O realitate pentru care fundaţia a şi lansat, anul trecut, “telefonul vârstnicului”, un număr de telefon – 0800460001 - la care poate suna, gratuit, orice persoană care are nevoie de consiliere, sprijin practic sau emoţional sau care vrea să reclame abuzuri, apelurile fiind preluate de operatori specializaţi în asistenţă socială.